Skip navigation MENU

Voringfossen in Noorwegen

In Zuid Noorwegen ligt de op twee na populairste attractie van Noorwegen: Voringfossen. Voringfossen in Noorwegen is een van de grootste watervallen van het land en van Europa. De indrukwekkende waterval stort met kracht ontelbare liters water naar beneden, wat voor een spectaculair gezicht zorgt. Geen wonder dat veel reizigers tijdens hun vakantie Voringfossen op hun lijstje hebben staan. Voringfossen ligt in de gemeente Eidfjord in de buurt van de populaire Noorse plaatsen Bergen, Flåm en het Nationaal Park Hardangervidda. Ontdek hier meer over de bijzondere Voringfossen in Noorwegen!

Vakantie naar Voringfossen boeken? Ontdek aanbiedingen van TUI!

Waterval Voringfossen in Noorwegen

De geliefde waterval Voringfossen heeft zijn naam te danken aan zijn indrukwekkende uitstraling. Het Noorse woord ‘vyrd’, dat is afgeleid van het Oud-Noorse woord ‘Vyrðingr’, betekent zoiets als ‘trots’. Het woord ‘fossen’ betekent waterval. De totale lengte van de waterval is maar liefst 182 meter, met een vrije val van 145 meter hoog. Voringfossen wordt gevoed door de rivier Bjoreia, die zich vanaf het Sysenvatnet door het landschap kronkelt. Met kracht stort de Bjoreia zich van het Hardangervidda plateau, een uniek gezicht dat iedere bezoeker verstelt doet staan. De enorme kracht van de Voringfossen in Noorwegen is zelfs zo sterk dat er elektriciteit mee wordt opgewekt, terwijl de natuurlijke schoonheid van de waterval bewaard blijft.

Voringfossen ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. De steile bergwanden, gletsjers, plateaus en weelderig begroeide rotswanden vormen samen een prachtig plaatje. De groene omgeving steekt mooi af tegen het witte, bruisende water en de blauwe lucht. De mist die in de kloof hangt, geeft het geheel een magisch aanzien.

Hardangervidda

Voringfossen in Noorwegen stort zich vanaf het indrukwekkende rotsplateau Hardangervidda steil naar beneden. Hardangervidda maakt deel uit van het Hardangervidda Nationaal Park, waar ook het Hardangerfjord bij hoort. Het Hardangerfjord is bijna 180 kilometer lang en strekt zich uit van het noorden van Hardangervidda Nationaal Park naar Haugesund aan de kust van Noorwegen. De rijke natuur en cultuur van de regio Hardanger zorgen voor talloze bezienswaardigheden en highlights. Gletsjers, fjorden, watervallen en bossen zijn hier in overvloed te vinden. Wanneer je Voringfossen bezoekt, mag Hardanger in Noorwegen met de wereldberoemde Trolltunga, het Volksmuseum en het prachtige fjord niet ontbreken.

Tyssvikjo

Voringfossen is niet de enige indrukwekkende waterval in dit gedeelte van Noorwegen. Vlakbij ligt Tyssvikjo, een prachtige waterval die vaak voor Voringfossen wordt aangezien, omdat Tyssvikjo eerder zichtbaar is. Tyssvikjo ligt aan de andere kant van het ravijn en heeft een van de hoogste vrije vallen van Noorwegen. Deze waterval is dan wel smaller dan Voringfossen, maar doet niets onder wat schoonheid betreft. Bij Tyssvikjo zijn vaak regenbogen te zien en ook deze waterval is uiterst fotogeniek.

Auto huren in Noorwegen? Ontdek de beste deals bij TUI Cars!

Vakantie Voringfossen

Er zijn verschillende reisaanbieders die een vakantie of rondreis naar deze indrukwekkende waterval in Noorwegen aanbieden. Hierbij kan je denken aan busreizen en rondreizen. We zetten een aantal bijzondere reizen voor je op een rijtje. Vakanties waarbij je de prachtige natuur van Noorwegen kunt ontdekken en ook een bezoek brengt aan Voringfossen. Bekijk en vergelijk onderstaande reizen.

waterval voringfossen in noorwegen

12-daagse rondreis Noorwegen Puur Natuur

TUI is een van de grootste reisaanbieders in Nederland en heeft ontzettend veel reizen naar Noorwegen in de aanbieding. Van rondreizen en fly drive vakanties tot stedentrips en busreizen. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je de prachtige natuur van Noorwegen inclusief de bijzondere Voringfossen. Bekijk deze rondreis en ontdek of deze bij jouw wensen past.

Bereikbaarheid & uitzichtpunten

Het indrukwekkende Voringfossen is van allerlei kanten goed te zien. Op meerdere plekken zijn uitzichtpunten gemaakt, vanwaar je goed zicht hebt op de bruisende waterval. Voringfossen is goed met de auto te bereiken en er is parkeergelegenheid, zodat niet alleen geoefende hikers een glimp van dit natuurwonder kunnen opvangen. De meeste uitkijkpunten laten de waterval vanaf boven zien, maar avonturiers kunnen ook de waterval vanaf het onderliggende ravijn bewonderen. Door een fietspad van een paar honderd meter naar beneden te volgen, beland je dieper in de klif waardoor je een schitterend onderaanzicht van Voringfossen ontdekt. Dit fietspad ligt in de buurt van de Mabotunnel, hier zijn wat minder parkeerplaatsen. Na een stevige tocht van ongeveer een uur word je beloond met een kleurrijk, indrukwekkend uitzicht.

Reis naar Voringfossen boeken? Ontdek aanbiedingen van TUI!

Fossli Hotel

Een bijzonder bouwwerk bij Voringfossen in Noorwegen is het Fossli Hotel. Dit hotel werd in 1891 geopend en is gebouwd in de Art Noveau stijl. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de waterval en de groene omgeving. Het Fossli Hotel werd gebouwd toen er nog geen weg naar het bergplateau liep. Met paard en wagen zijn alle benodigde bouwmaterialen naar boven gebracht, een enorme klus. Het historische karakter heeft het pand niet verlaten en dat is te merken aan de populariteit. Veel bezoekers van Voringfossen in Noorwegen, waaronder beroemdheden en leden van koninklijke families, logeren hier graag. Het Fossli Hotel is vanaf het begin in handen geweest van dezelfde familie, al vier generaties lang beheren zij het bijzondere hotel.

Activiteiten

In de mooie omgeving van Voringfossen zijn talloze activiteiten mogelijk. Wandelen, fietsen, hiken en rondreizen met de auto zijn erg geliefd vanwege de groene natuurgebieden en de kans om kuddes rendieren te spotten. Er zijn veel wandel- en fietsroutes uitgezet die je de ongerepte natuur van Noorwegen laten zien. Het heldere water in de omgeving is erg visrijk: visliefhebbers kunnen in dit gedeelte van Noorwegen hun hart ophalen.

Ook een ritje met de antiek ogende Trolltrein is geliefd onder jong en oud. Dit rode treintje, met ouderwetse locomotief, rijdt niet op een rail maar op wielen. De Trolltrein maakt een rit van ongeveer een uur door de mooie omgeving van Eidfjord. Het treintje komt langs bijzondere plaatsen, zoals een begraafplaats uit het IJzer- en Vikingtijdperk en een authentiek kerkje uit 1309. Het treintje rijdt dagelijks rond in de omgeving en is daardoor een toegankelijke manier om de nabijgelegen natuurgebieden te ontdekken. De Trolltrein vertrekt regelmatig vanaf het toeristeninformatiecentrum.

Een indruk krijgen van Voringfossen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

photo by: bvi4092timo

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.