Skip navigation MENU

Breheimen Nationaal Park

Het betoverende landschap van Breheimen Nationaal Park ligt in Zuid Noorwegen en is al jaren een geliefde vakantiebestemming. In de buurt van het natuurpark liggen de plaatsen Lillehammer, Kaupanger, Flåm, Bergen en Alesund. Direct naast het park ligt het sfeervolle dorpje Skjolden. Breheimen Nationaal Park heeft een groen, afwisselend landschap en ligt aan een uitloper van het magische Sognefjord. Kortom, Breheimen heeft alles in huis voor liefhebbers van natuur. Lees hier meer over een vakantie in Breheimen Nationaal Park!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Breheimen Nationaal Park

Breheimen Nationaal Park is een relatief nieuw natuurpark, het werd opgericht in 2009. Het gebied beslaat zo’n 1700 vierkante kilometer en bevat onder andere de bergketen Breheimen. Dit beroemde gebergte strekt zich uit over meerdere natuurparken en is het thuis van de Jostedalsbreen: de grootste gletsjer op het Europese vasteland. In het natuurpark zijn veel gletsjers te vinden, vandaar de naam Breheimen dat ‘thuis van de gletsjers’ betekent. In het park is een enorm hoogteverschil. Het laagste punt ligt rond het zeeniveau en het hoogste punt is bijna 2000 meter hoog! Breheimen Nationaal Park staat dan ook bekend om haar diverse landschappen, die samen een prachtig natuurgebied vormen.

Natuur en wildlife

De natuur in Breheimen is erg gevarieerd. Hoge bergen, groene dalen, woeste rivieren en eeuwenoude gletsjers wisselen elkaar af. Het ruige landschap van het park werd gevormd door deze gletsjers, rivieren en andere natuurkrachten. De uitersten in Breheimen zijn groot: je ziet kale bergtoppen prachtig afsteken tegen weelderige valleien, en droge plateaus worden afgewisseld door groene wetlands. In het park is veel biodiversiteit, mede door de overvloed aan fris water. Overal in het park vind je rivieren, meren en watervallen. De bekendste waterval is Drivandefossen in de vallei Mørkridsdalen, zeker een bezoekje waard!

Het westen van Breheimen is erg bergachtig en heeft mooie valleien, terwijl je in het oosten meer heuvels vindt. Een must-visit is de Dummdalen vallei met prachtige grotten, die door erosie ontstaan zijn. Tussen al dit natuurschoon vind je veel verschillende planten en dieren. Tijdens je bezoek aan Breheimen Nationaal Park is de kans groot dat je wilde rendieren, elanden, veelvraten, roofvogels of herten spot!

Activiteiten

Tijdens een bezoek aan Breheimen Nationaal Park is er aan spannende, avontuurlijke, uitdagende of juist rustgevende activiteiten geen gebrek. Door de combinatie tussen de ongerepte natuur en de extreme sporten waar Noorwegen bekend om staat, is er veel mogelijk tijdens een vakantie. Wat je niet mag missen in Breheimen zijn de volgende activiteiten:

  • Wandelen. Een van de populairste activiteiten tijdens een bezoek aan Breheimen Nationaal Park is wandelen door de pure natuur. Niet voor niets is er bijna voor 300 kilometer aan wandelroute uitgezet door de wandelvereniging van Noorwegen. Wie wandelen in Noorwegen naar een hoger niveau wil tillen, kan zelfs meegaan met een gletsjerwandeling! Op die manier maak je op een bijzondere manier kennis met het Noorse landschap.
  • Skiën. Een bijzondere manier om het park te ontdekken is op de ski’s, wat in de winterperiode dan ook veel wordt gedaan. Het is toegestaan om je vrij door het park te bewegen, mits je dit doet met respect voor de natuur. Wie tijdens een bezoek aan Breheimen ook recreatief wil skiën, kan ook de vele skipistes in de omgeving bezoeken.
  • Jagen en vissen. Geliefde activiteiten in Breheimen zijn jagen en vissen. Door de rijke natuur is het mogelijk om hier op rendieren te jagen, zoals al duizenden jaren in dit gebied wordt gedaan. In de vele visrijke meren kun je een hengel uitwerpen en eindeloos ontspannen terwijl je geniet van de groene natuur. Let op, voor het jagen én het vissen heb je een licentie nodig.
  • Varen. Met de vele rivieren en het betoverende Sognefjord in de buurt mag een vaartochtje niet ontbreken tijdens een bezoek aan Breheimen Nationaal Park. Ga mee met een boottocht langs de adembenemende fjorden of race over het water met de spectaculaire RIB-boottochten.
  • Overnachten. In één dag kun je niet al het moois wat Breheimen te bieden heeft ontdekken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om in het park of in Skjolden te logeren, bijvoorbeeld in een hotel. Avonturiers overnachten hier in een tent of in de trekkershutten, die ook voor meerdaagse wandeltochten worden gebruikt. Een echte aanrader tijdens je vakantie in Noorwegen!

Vakantie naar Breheimen boeken? Bekijk de beste aanbiedingen!

Aanbiedingen bekijken

Cultureel erfgoed

Breheimen Nationaal Park is al eeuwenlang bewoond, waarschijnlijk leefden er duizenden jaren voor Christus al mensen in dit woeste natuurgebied. De vroegste bewoners waren zeer waarschijnlijk rendierjagers, die hier konden leven nadat het ijs was weggetrokken. In Breheimen zijn verschillende soorten wapens en vallen gevonden, die inzicht geven in hoe de jagers hier vroeger leefden. Een bijzondere vondst is de jas van een man, die waarschijnlijk uit 300 voor Christus stamt. De jas werd gevonden in een gletsjer en is door het ijs zeer goed bewaard gebleven. Vandaag de dag wordt er door bewoners (en bezoekers) nog steeds op rendieren gejaagd: deze traditie is dus al duizenden jaren oud.

Een ander belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed in Breheimen Nationaal Park is de transhumance en de oude huisjes die hierbij horen. De transhumance is de jaarlijkse veetrek, waarbij boeren hun vee in de zomer op de alpine weiden laten grazen. ’s Winters gaan het vee en de boeren weer terug naar de lager gelegen dalen, waar ze hun thuisbasis hebben. Voor deze eeuwenoude traditie worden nog steeds zeer oude huisjes en hutjes gebruikt, die van grote culturele waarde zijn.

Een indruk krijgen van Breheimen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Nog meer natuur

De omgeving van Breheimen is zonder meer betoverend, en dit stopt niet buiten de grenzen van het park. Nabij Breheimen liggen nog meer natuurparken, die gezamenlijk de natuur beschermen en ieder hun unieke eigenschappen hebben. Zo vind je in Jostedalsbreen Nationaal Park de grootste gletsjer van het Europese vasteland en beland je in Jotunheimen Nationaal Park in het thuis van de trollen. In Reinheimen Nationaal Park kun je eindeloos genieten van indrukwekkende bergketens, de route Trollstigen en de prachtige vallei Romsdalen. Wanneer je in deze omgeving bent, mag een bezoek aan de bijzondere fjorden Sognefjord, Nordfjord, Hardangerfjord en Naeroyfjord niet ontbreken.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken


 

photo by: bhcarmichael

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.