Skip navigation MENU

Vakantie naar Jotunheimen in Noorwegen

Een vakantie in Jotunheimen betekent ongerepte natuur in overvloed, een schat aan activiteiten en teveel bezienswaardigheden om op te noemen. Dit hooggebergte ligt in Zuid Noorwegen in de buurt van het plaatsje Bergen. De bijzondere natuur van Jotunheimen wordt beschermd door het National Park Jotunheimen, het populairste Nationaal Park van Noorwegen. In Jotunheimen ben je omringd door gletsjers, diepe meren, besneeuwde hellingen en bergen zover het oog reikt. Ontdek hier wat er te beleven valt tijdens een vakantie in Jotunheimen!

Vakantie naar Jotunheimen boeken? Bekijk aanbod ANWB!

Vakantie in Jotunheimen

Jotunheimen heeft zijn naam te danken aan de schrijver Aasmund Olavsson Vinje. Hij bracht rond 1860 veel tijd door in het park en bezat een hut aan het meer  Bygdin. Hij noemde het gebied waarschijnlijk Jøtunheimen, wat ‘Bergen van de Reuzen/Trollen’ betekent. Wanneer je in het park geen trollen spot, wees dan niet getreurd. In Jotunheimen is ontzettend veel te zien en te doen. Van historische staafkerken tot ijzige gletsjers en kamperen in het wild: Jotunheimen heeft het allemaal.

In Jotunheimen liggen een aantal plaatsen, waaronder Øystre Slidre, Lom, Beitostolen en Vågå. In deze plaatsen kun je overnachten, de meeste zijn zeer geschikt als uitvalsbasis. Vooral Beitostolen wordt vaak gekozen als verblijfplaats vanwege de korte afstand tot het vliegveld en de skigebieden.

Vakantie Jotunheimen in Noorwegen

Busreis Jotunheimen – OAD

OAD biedt een busreis waarbij je onder andere de 3 mooiste nationale parken voor Noorwegen bezoekt. Tijdens deze 10-daagse reis ontdek je onder andere Oslo en het indrukwekkende Jotunheimen. Andere hoogtepunten van deze busreis zijn Geirangerfjord, Trollstigen en Reinheimen Nationaal Park. Wil je meer weten over deze reis? Bekijk deze dan zeker op de website van OAD en ontdek of dit jouw droomreis is!

Natuur

Wat jaarlijks de vele bezoekers naar Jotunheimen trekt is de pure, onaangeraakte natuur. Het enorme park beslaat zo’n 3500 km2 waarin gebergten, valleien, meren, gletsjers en rivieren elkaar afwisselen. In deze omgeving vind je natuurgebieden die lijken op niemandsland: je komt niemand tegen, hoe ver je ook reist. De bergketens Hurrungane en Breheimen vallen binnen het park, net als de twee hoogste bergen van Noorwegen. Dit zijn de Galdhøpiggen van 2469 meter en de Glittertind van 2464 meter.

Jotunheimen staat bekend als het mooiste wandel- en visgebied van heel Noorwegen. Naast zalm en forel in overvloed kom je hier ook elanden, lynxen, roofvogels, wolven, rendieren en muskusossen tegen.

Bezienswaardigheden

Naast wilde dieren is er in Nationaal Park Jotunheimen nog meer te ontdekken. Al lopend, fietsend of in de auto kom je langs de mooiste bezienswaardigheden. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie in Jotunheimen is:

  • Juvasshytta. Altijd al vanaf enorme hoogte over het prachtige Noorwegen willen uitkijken? Dit is je kans! Juvasshytta is het hoogste punt van Noorwegen dat met de auto bereikbaar is, adembenemende uitzichten zijn dus gegarandeerd.
  • Norsk Fjellmuseum. In het plaatsje Lom ligt het Norsk Fjellmuseum waar tentoonstellingen over de natuur in de omgeving te zien zijn. Er wordt uitleg gegeven over Jotunheimen, maar ook over nabijgelegen bergketens Reinheimen en Breheimen. De tentoonstellingen veranderen per seizoen en kunnen gaan over de prehistorie, mythen, dieren en archeologie: alles komt voorbij.
  • Meren. Aan water is in Jotunheimen geen gebrek. Watervallen, rivieren en meren zijn overal om je heen. Een aantal van de mooiste meren in het park zijn Tyin, Gjendevatnet en het zeer heldere Bessvatnetmeer. Een must-see tijdens je vakantie!
  • Jostedalsbreen. Een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan wanneer je op vakantie bent in Jotunheimen is Jostedalsbreen. Deze gletsjer is de grootste op het Europese vasteland en zeer de moeite waard. Jostedalsbreen ligt bij de bergketen Breheimen, wat ‘thuisbasis van de gletsjers’ betekent.

Overnachten

Jotunheimen heeft zoveel bijzonderheden te bieden dat het onmogelijk is om alle hoogtepunten op een dag te zien. Daarom kiezen veel mensen voor een vakantie in Jotunheimen, zodat je de tijd hebt om alle bezienswaardigheden langs te gaan. Overnachten in Jotunheimen kan op verschillende manieren. In de dorpjes en stadjes zijn genoeg hotels en appartementen te vinden. Voor degenen die wat meer van het bosleven willen proeven, zijn er charmante blokhutten en houten huisjes, helemaal in de stijl van de omgeving.

Avonturiers kunnen op een uitdagende wijze overnachten in deze ruige omgeving: in een tent. Kamperen in het wild of op de campings van Jotunheimen is een unieke ervaring! Je wordt als het ware een met de omgeving door gebruik te maken van natuurlijke (water)bronnen en gewekt te worden door de geluiden van de natuur. Vergelijk de verschillende hotels in Jotunheimen op de vergelijkingssites zoals:

Busreis naar Jotunheimen boeken? Bekijk aanbod OAD!

Aanbiedingen bekijken


 

Activiteiten

Tijdens een vakantie in Jotunheimen is het haast onmogelijk om stil te zitten. De ongerepte omgeving nodigt uit tot allerlei activiteiten! Er zijn prachtige wandelroutes aangelegd die je naar de mooiste plekken leiden, wandelen is dan ook een geliefde activiteit in het park. Vooral wandelen langs de Besseggenrug is een echte aanrader. Er worden ook huttentochten georganiseerd, variërend van een dag tot meerdere nachten. Tijdens zo’n huttentocht hike je van berghut naar berghut, waar je kan overnachten of even uitrusten.

Naast wandelen zijn ook skiën, langlaufen, fietsen, klimmen, raften, kanoën, paardrijden en sleeën met honden erg populair. Ook (georganiseerde) uitstapjes in de omgeving zijn een mooie manier om meer van de omgeving te zien. Zo kun je bijvoorbeeld meegaan met een tocht naar de gletsjers, bergtoppen of rivieren. Jotunheimen wacht om ontdekt te worden!

 

 

photo by: colorline, prinke, Trolle

Enthousiast? Boek direct een vakantie naar Jotunheimen!

Bekijk de beste deals en aanbiedingen.