Skip navigation MENU

Reinheimen Nationaal Park

Het groene, ongerepte natuurpark Reinheimen Nationaal Park vind je in Zuid Noorwegen. Reinheimen ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Noorwegen, daarom liggen er veel natuurparken in de regio. Het park ligt in de provincie Oppland, vlak bij Alesund, Flam, Lillehammer en Trondheim. Reinheimen in Noorwegen onderscheidt zich van de andere parken door haar ruige, bergachtige landschappen, die mooi contrasteren met de glooiende valleien en groene plateaus in het park. Het natuurpark werd in 2006 opgericht en is sindsdien een van de populairste vakantiebestemmingen in Noorwegen. Ontdek hier alles over het sprookjesachtige Reinheimen Nationaal Park!

Auto huren in Noorwegen? Ontdek de deals van TUI Cars!

Reinheimen Nationaal Park in Noorwegen

Reinheimen Nationaal Park staat bekend om haar vele bergen, waarvan de bergketen Tafjordfjella de bekendste is. Veel bergen hier in Noorwegen zijn van het materiaal gneist, dat in deze regio relatief veel voorkomt. Reinheimen is een van de grootste nog écht wilde gebieden van Noorwegen. Met haar 1974 m2 omvat het park een deel van de Ottadalen vallei, Tafjordfjella, Lordalen en Finndalen. Ondanks haar omvang kent het park weinig infrastructuur, waardoor de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Een resultaat hiervan is de prachtige afwisseling van landschappen. Woeste, bergachtige gebieden met besneeuwde pieken en razende rivieren worden afgewisseld door groene valleien, kalme stromen en rustgevende bossen waar je alleen de vogels hoort fluiten.

Indrukwekkend in Reinheimen Nationaal Park is het enorme hoogteverschil: het hoogste punt is 2000 meter hoog en het laagste punt maar 130 meter. In dit steile landschap kunnen hikers zich dan ook helemaal uitleven. Reinheimen in Noorwegen is niet alleen belangrijk als het gaat om natuur, maar ook om haar cultureel erfgoed. De vroege bewoners van de regio waren rendierjagers, dat is duidelijk te zien uit de sporen uit de Prehistorie en Middeleeuwen die gevonden zijn. De valkuilen, strikken, schuilplaatsen en jachthuisjes uit de tijd van de rendierjacht zijn nog steeds te bewonderen. Over de natuur en het cultureel erfgoed van de regio is meer te vinden in het Toeristencentrum in Otta.

Wildlife

Even indrukwekkend als de pure natuur van Noorwegen zijn de dieren in het park. Door de rust en het vele voedsel kunnen zij hier ongestoord hun gang gaan. Erg geliefd onder bezoekers van Noorwegen zijn de rendierkuddes, die hier veel voorkomen. De rendieren komen hier om te kalven en zich tegoed te doen aan het vele eten dat in Reinheimen te vinden is. De kans is zeer groot dat je tijdens een wandeling rendieren tegenkomt! Ga er dan niet op af, maar ga rustig zitten op een paar honderd meter afstand. Verder komen er veelvraten en roofvogels voor in Reinheimen Nationaal Park. Vogelliefhebbers moeten zeker Reinheimen bezoeken: er komen hier onder andere arenden, valken en sneeuwhoenders voor.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Bezienswaardigheden

De natuur van Noorwegen laat in Reinheimen allerlei extremen zien. Van een enorme, verticale rotswand tot weelderige valleien: in Reinheimen vind je het allemaal. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie is:

  • Trollstigen. De Trollstigen Nationaal-Toeristische Route is een autoroute door de prachtige natuur van Noorwegen. De route is ongeveer 106 kilometer lang en brengt je langs indrukwekkende uitzichtpunten, watervallen, groene bergen en de Noorse fjorden. De officiële Trollstigen route heeft in totaal 11 haarspeldbochten en heeft een gemiddelde stijging van 8%. De maximale stijging van de bergweg is maar liefst 10%!
  • Trollveggen. Trollveggen is de hoogste verticale bergwand van heel Europa. De top van Trollveggen is bijna 1800 meter hoog! Onderaan de indrukwekkende rotswand liggen de Rauma rivier en het Trollveggen Bezoekerscentrum. Hier leer je meer over het (avontuurlijke) verleden van Trollveggen en kun je beeldmateriaal over de omgeving bekijken.
  • Romsdalen. Een van de mooiste valleien in Reinheimen Nationaal Park is Romsdalen. Indrukwekkende bergen omringen de frisgroene vallei en laten je versteld staan van het Noorse natuurschoon. Avonturiers kunnen de bergwanden beklimmen en worden beloond met een betoverend uitzicht over Romsdalen. Een must-see in Romsdalen is Mannen, een overhellend rotsblok waarvan verwacht wordt dat het ooit naar beneden stort. Ook de watervallen die in de vallei uitkomen zijn prachtig om te zien.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Natuur in overvloed

De groene regio waar Reinheimen Nationaal Park in ligt, herbergt nog meer natuurparken. Wanneer je tijdens je vakantie in Noorwegen tijd over hebt, moet je deze zeker bezoeken. Vlakbij ligt Breheimen Nationaal Park, dat bekend staat om haar indrukwekkende Breheimen bergketen. Ook Jostedalsbreen, met de grootste gletsjer van het Europese vasteland, is de moeite meer dan waard. Het sprookjesachtige natuurpark Jotunheimen is erg populair in Noorwegen. Hier staat alles in het teken van trollen, sprookjes en de natuur. Ook Dovrefjell-Sunndalsfjella met haar alpine natuurgebieden, bergen, rendieren en cultureel erfgoed is zeker een bezoekje waard wanneer je bij Reinheimen bent.

Hiken en overnachten

Een populaire activiteit tijdens een bezoek aan Reinheimen is hiken door de ongerepte natuur. Eindeloze wandelpaden leiden je langs verfrissende beekjes, schaduwrijke bossen en glooiende, groene valleien. Geoefende hikers kunnen in het ruige, bergachtige gedeelte van Reinheimen terecht, terwijl beginners van de kalmere omgeving in het oosten kunnen genieten. Onderweg mag je plukken van de vele bessen, paddenstoelen en andere vruchten, zolang je genoeg overlaat voor de inwoners van het park. Ook mag je hier vissen en jagen, mits je een jacht- of visbewijs hebt.

Veel hikers kiezen ervoor om in Reinheimen Nationaal Park te overnachten, omdat je in één dag niet alle hoogtepunten van het park kunt zien. Uiteraard mag je een eigen tent meenemen, die kun je overal in het park opzetten. Er zijn een aantal hutjes, maar de kans bestaat dat deze bezet zijn. Als je van de hutten gebruik wilt maken, is het verstandig om te checken wie de eigenaar is en of je een sleutel nodig hebt. Kamperen mag overal, net zoals het maken van een kampvuur (maar niet van 15 april tot 15 september). Het slapen onder de Noorse sterrenhemel, met een knisperend vuurtje en ruisende krekels op de achtergrond, is voor velen een droom die uitkomt.

Enthousiast? Boek direct een vakantie naar Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.