Skip navigation MENU

Hardangerfjord in Noorwegen

Het schitterende Hardangerfjord is een waar paradijs voor liefhebbers van natuur, wandelen en bergbeklimmen. Het fjord ligt in Zuid Noorwegen vlakbij de plaatsen Bergen, Haugesund, Stavanger en Flåm. Hardangerfjord is de vijfde grootste fjord ter wereld en heeft ongekende culturele en historische schatten. Door de weelderige begroeiing, vele boomgaarden en diverse vegetatie wordt de regio Hardanger ook wel de ‘Tuin van Noorwegen’ genoemd. Lees hier wat er te ontdekken valt tijdens een vakantie bij Hardangerfjord!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Hardangerfjord Noorwegen

Hardangerfjord is bijna 180 kilometer lang en strekt zich uit van het noorden van Hardangervidda Nationaal Park naar Haugesund aan de kust van Noorwegen. Naast de visserij, voornamelijk op zalm, is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de regio. Hardangerfjord heeft vele zijarmen, die op hun beurt ook weer opsplitsen in kleinere fjorden. De belangrijkste zijarmen zijn Bømlafjorden, Husnesfjorden, Hissfjorden, Utnefjorden, Onarheimsfjorden, Kvinnheradsfjorden, Indre Samlafjorden, Sildefjorden en Ytre Samlafjorden.

Vakantie bij Hardangerfjord

Steile rotswanden, groene valleien, helderblauw water en in mist gehulde bergen: Hardangerfjord onderscheidt zich door zijn natuurlijke schoonheid. Langs het fjord kom je de mooiste natuurverschijnselen tegen, van duizelingwekkende rotsformaties tot bruisende watervallen. Het fjord ligt in de prachtige regio Hardanger, waar overal mooie natuurgebieden en steden te bezoeken zijn. Ook ligt hier het indrukwekkende Hardangervidda, een enorm bergplateau met gletsjers, blauw ijs en uitdagende wandelroutes. Kortom, de Hardanger regio heeft alles in huis voor een avontuurlijke vakantie vol natuurschoon!

Cruise Hardangerfjord

Een vakantie naar Hardangerfjord is ontzettend populair. Steeds meer toeristen willen deze bijzondere fjord in Noorwegen bezoeken. Een populaire reisvorm is een cruise vakantie. Met een cruise vakantie reis je per cruiseschip langs de verschillende Noorse fjorden. Een onvergetelijke manier om de prachtige natuur te ontdekken. Een cruiseschip is vaak van alle gemakken voorzien. Verschillende restaurants, een bioscoop, casino, zwembaden en andere entertainment mogelijkheden. Uiteraard verschilt dit per cruise en per reisorganisatie.

Trolltunga

De absolute nummer één attractie bij Hardangerfjord is Trolltunga, wat ‘Trollentong’ betekent. Trolltunga is een uitstekende rots die boven het meer Ringedalsvatnet uittorent. Vanaf het duizelingwekkende rotsplateau, dat op zo’n 700 meter hoogte ligt, heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het meer, de bergen en de frisgroene bossen liggen letterlijk aan je voeten. Na een wandeltocht met klim van ongeveer 4 uur bereik je de top van Trolltunga, waar je al snel de vermoeidheid bent vergeten. De hike leidt je langs groene velden met bloemen, ravijnen, riviertjes met verfrissend water en rotsige berghellingen: een prachtige ervaring.

Vakantie naar Hardangerfjord boeken? Bekijk populaire reisorganisaties!

Aanbiedingen bekijken

Bezienswaardigheden

De rijke natuur en cultuur van de regio Hardanger zorgen voor talloze bezienswaardigheden en highlights. Gletsjers, fjorden, watervallen en bossen zijn hier in overvloed te vinden. Ook musea over het leven in deze bijzondere regio zijn de moeite meer dan waard. De mooiste bezienswaardigheden bij Hardangerfjord zijn:

  • Folgefonna Nationaalpark. Folgefonna is de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen en is uitermate geschikt voor spannende outdooractiviteiten. Het hoogste punt van Folgefonna is maar liefst 1644 meter hoog! Het kenmerkende blauwe ijs maakt Folgefonna tot een van de mooiste plaatsen bij Hardangerfjord.
  • Hardanger Folk Museum. Dit mooie museum in Utne geeft een goed inkijkje in het traditionele leven in de regio. Hier maak je kennis met typische producten en kledij uit Hardanger, zoals Hardanger borduurwerk, de Hardanger viool en de traditionele klederdracht.
  • Vøringsfossen. Deze waterval hoort bij de bekendste van Noorwegen en dat is niet voor niets. Het water van Vøringsfossen stort bijna 200 meter naar beneden met ongekende kracht. Vanaf hoger gelegen delen heb je goed zicht op Vøringsfossen en zie je de rivier door het groene landschap kronkelen. Ook de Steindalsfossen en Husedalen watervallen bij Hardangerfjord zijn de moeite meer dan waard.

Wandelen & Boottocht

De kleurrijke omgeving van Hardangerfjord is op verschillende manieren te ontdekken. Het fjord zelf kan je bewonderen op een rondvaartboot waar de gids van alles over de omgeving vertelt tijdens de boottocht. Ook kun je er zelf op uit met een kajak, het kost wat meer inspanning maar je bepaalt zelf hoelang je ergens blijft. Je kunt ook met de auto het Hardangerfjord ontdekken door middel van de Nationaal Toeristische Route van Noorwegen. De wegen lopen door de mooiste plekken van de regio langs uitkijkposten en schitterende landschappen. De twee routes door Hardangerfjord heten Hardanger en Hardangervidda.

Reizigers die avontuurlijk zijn aangelegd kunnen, onder begeleiding van een gids, een wandeltocht maken over de hoogvlakte Hangervidda. Ook kun je meegaan met een spectaculaire gletsjerwandeling, waar je het blauwe ijs van de Folgetonna gletsjer van dichtbij kunt bewonderen.

Weer & klimaat

Het Hardagnerfjord in Noorwegen kent een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat het koude winters en milde zomers kent. In de wintermaanden december, januari en februari kan het flink sneeuwen. In de zomermaanden juni, juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot zo’n 20 graden Celsius. De beste reisperiode voor een vakantie naar Hardangerfjord zijn dus de zomermaanden. Het weer is dan het aangenaamst en je hebt de minste kans op neerslag.

Een indruk krijgen van Hardangerfjord? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

photo by: prof_richard, prof_richard, prof_richard, prof_richard

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.