Skip navigation MENU

Orka's spotten in Noorwegen

Eén van de meest bijzondere activiteiten die je kunt doen als je in Noorwegen bent, is orka’s spotten. Op verschillende plekken ter wereld kan je orka’s bewonderen. Noorwegen is vanuit Nederland en België de dichtstbijzijnde plek waar dat kan. Er zijn in Noorwegen verschillende plekken waar je orka’s kunt zien, met orka’s kunt zwemmen en snorkelen. Naast orka’s vind je langs de kusten van Noorwegen ook walvissen en dolfijnen. Kortom; ga mee op watersafari en ontdek al deze mooie zeezoogdieren!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Orka’s in Noorwegen

Rond de kust van Noorwegen komen orka’s, walvissen en dolfijnen voor. De plekken waar je de meeste kans op orka’s hebt zijn Lofoten, Andøya en Tysfjord. Wil je tijdens je vakantie naar Noorwegen heel graag orka’s spotten? Houd er dan goed rekening mee dat de kans dat dit lukt heel erg verschilt per periode. Dit heeft onder andere te maken met het water en de watertemperatuur.

Orka spotten Noorwegen

Orka’s spotten in Noorwegen kan op verschillende manieren de meest voorkomende opties om deze bijzondere dieren te bewonderen zijn:

Orka safari

Tijdens een orka safari of walvissafari ga je met een boot de oceaan op, op zoek naar orka’s en/of walvissen. Je vaart onder begeleiding richting het open water in de hoop de mooie zoogdieren te spotten. Er gaan verschillende orka safari’s in Noorwegen. De meeste vertrekken bij Tysfjord.

Snorkelen en zwemmen met orka’s

Je kunt in Noorwegen zwemmen met orka’s. Met een ervaren begeleider stap je in een vissersboot of RIB boot en vaar je de open zee op. Vooraf heb je uiteraard een wetsuit gekregen, om de koud enigszins tegen te gaan. Tijdens je zwemtocht ervaar je van dichtbij de jachttechnieken van de orka’s. Je zwemt altijd op gepaste afstand, zodat je de orka’s niet stoort in hun leefomgeving.

TIP: Kleed je zo warm mogelijk aan, het liefst met verschillende laagjes als je orka’s wilt spotten. De temperatuur boven het water varieert tussen -10°C en 5°C.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Wanneer is de beste reisperiode

Wat is de beste reisperiode om orka’s te spotten in Noorwegen? Wanneer heb je de meeste kans dat je de dieren treft? De beste reisperiode om naar Noorwegen te reizen voor de orka’s zijn de maanden oktober, november en december. In de winter trekken de orka’s de haring achterna richting de Noorse fjorden. Vanaf dan vertrekken ook de eerste bootexcursies op zoek naar de orka’s bij Noorwegen. Kortom; de wintermaanden oktober, november en december zijn de beste maanden voor orka’s in Noorwegen.

Reisaanbieders en excursies

Ga je op reis met een georganiseerde reis? Bekijk dan goed de mogelijkheden voor het bijboeken van excursies. Vaak is het mogelijk om bijvoorbeeld in Nederland al een orka safari te boeken bij je reisaanbieder of reisorganisatie. Zo hoef je dit niet meer in Noorwegen te doen en weet je zeker dat je mee op safari kan.

Is het gevaarlijk?

Is het gevaarlijk om met orka’s te zwemmen? Uiteraard is het niet zonder risico’s. Orka’s blijven jagers. Maar er zijn gelukkig ook velen verhalen bekend waaruit blijkt dat de orka de mens graag wilt helpen en weer levend naar de kust wilt brengen. Ga dus altijd met een ervaren reisleider op pad en laat je goed en zorgvuldig informeren. Dan wordt zwemmen met orka’s een ervaring om niet snel meer te vergeten!

 

photo by: Kenai

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Noorwegen!

Boek direct jouw ideale reis.