Skip navigation MENU

Helgeland in Noorwegen

Spitse bergtoppen, onverwachte stranden, indrukwekkende fjorden en groene valleien vormen het decor van het afwisselende landschap in Helgeland. Dit prachtige district in Noord Noorwegen wordt geroemd om haar unieke natuur en haast tropisch aandoende landschappen. Het district is het zuidelijkste van Noord Noorwegen en trekt jaarlijks vele bezoekers. Door haar schitterende natuurgebieden en bezienswaardigheden wordt Helgeland tot de mooiste districten van Noorwegen gerekend. Lees hier meer over het bijzondere Helgeland!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Regio Helgeland in Noorwegen

De regio Helgeland beslaat een gebied van bijna 19.000 vierkante meter en omvat daardoor allerlei prachtige natuurverschijnselen. De scheidslijn in het noorden loopt tot het Saltfjellet – Svartisen Nationaal Park, dat voor een deel in Helgeland ligt. In het zuiden loopt de grens tot het plaatsje Terråk. Onder Terråk begint het district Nord-Trøndelag. Helgeland wordt verdeeld in 3 regio’s: noord, midden en zuid. In het gebied liggen Brønnøysund, Mosjøen, Sandnessjøen, en Mo i Rana, vier wat grotere steden. In de buurt liggen het bekende Bodø en Trondheim.

Reizigers die Helgeland bezoeken tijdens hun vakantie in Noorwegen komen hoofdzakelijk voor de schitterende natuurgebieden. Vooral de unieke kustlijn, puntige bergen en groene landschappen maken Helgeland tot een geliefde vakantiebestemming. Ontelbaar veel eilanden, weiden vol bloemen, glashelder water en Oksskolten, de hoogste berg van Noorwegen, maken deel uit van het bijzondere natuurgebied. Ook vind je hier het enorme Røssvatnet, het op een na grootste meer van Noorwegen. Op het heldere, ondiepe water van Helgeland kun je prachtige tochten maken met een kajak, het is dan ook een van de meest populaire activiteiten. Ook het bewonderen van het noorderlicht en de middernachtzon kan in het veelzijdige Helgeland.

Strandflaten

Strandflaten is een typisch Noors verschijnsel dat je veel ziet aan de kustlijn van Noorwegen. Strandflaten is een vlak stuk land dat net boven of net onder de zeespiegel ligt. Deze laaglanden waren ideaal voor nederzettingen en in vroegere tijden zijn er zo veel dorpjes en landbouwgebieden ontstaan. De strandflaten zorgen voor veel baaitjes, schiereilanden en gewone eilanden. In Helgeland zijn er door strandflaten ontelbare eilandjes ontstaan. Sommige strandflaten in Helgeland zijn wel meer dan 50 kilometer breed en reiken tot in de zee. Het ondiepe, heldere water dat je hier ziet geeft de eilanden haast een tropisch uiterlijk. Liefhebbers van varen en kajakken kunnen in deze bijzondere omgeving hun hart ophalen.

Auto huren in Noorwegen? Ontdek de goedkope deals bij TUI Cars!

Bezienswaardigheden

De natuurlijke rijkdommen van Helgeland zorgen voor een oneindig aantal bezienswaardigheden. Het unieke landschap blijft je verrassen en zorgt voor onverwachte pareltjes. Bezienswaardigheden die je niet mag missen in Helgeland zijn:

  • Spitse bergen. Tijdens je bezoek aan Helgeland zullen de puntig gevormde bergen zeker opvallen. Prachtige rotsformaties in Helgeland zijn Torghatten, De syv søstre (de zeven zussen), Hestmannen, Rødøyløva, Dønnamannen en Træna. Avonturiers kunnen deze bergen beklimmen of een hike maken door het ruige landschap. De verre uitzichten over de omgeving maken het de moeite zeker waard.
  • Vega eilanden. De enorme eilandengroep Vega ligt voor de kust van Helgeland. De Vega-archipel bestaat uit een hoofdeiland van ongeveer 125 vierkante kilometer en zo’n 6500 kleine eilandjes! De groene eilanden hebben mooie stranden en een lange geschiedenis van visserij en overleven. Het blauwe water, de witte stranden, groene valleien en rode huisjes vormen een prachtig kleurenpalet. Op de ruige eilanden kun je goed fietsen, hiken en rondreizen. Naast duizenden vogels kun je hier ook elanden en herten tegenkomen.
  • Vogels. Fans van vogels spotten mogen zeker de vele vogelkolonies in Helgeland niet overslaan. Vele vogelsoorten in enorme groepen zijn hier ieder jaar te bewonderen. Onder andere zeearenden, aalscholvers, kraanvogels, de grauwe gans en de kleurrijke papegaaiduiker zijn hier te zien. Bij het eiland Lovund en de Vega-archipel zijn ontelbaar veel vogels te vinden!
  • Polar Sirkel Senteret. In Nationaal Park Saltfjellet – Svartisen ligt het museum Polar Sirkel Senteret, wat Poolcirkel Centrum betekent. In dit prachtig ontworpen museum leer je meer over de poolcirkel, de Noorse keuken en de omgeving. Je kunt hier genieten van films, heerlijke gerechten en krijgt zelfs een certificaat voor het overschrijden van de poolcirkel.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Nationale Parken

Tijdens je vakantie in Helgeland zijn er maar liefst drie nationale parken die je kunt bezoeken. In het noorden vind je Saltfjellet – Svartisen Nationaal Park, dat voor een deel in Helgeland ligt. Schitterende meren, hoge uitzichtpunten, groene bossen en ruige berghellingen maken deel uit van dit park. Ook kun je hier Svartisen bewonderen, de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. In Børgefjell Nationaal Park, dat ook voor een deel in Zuid Helgeland ligt, ontdek je rivieren, besneeuwde bossen, woestijnachtige rotsgebieden en vruchtbare, brede valleien. De kans bestaat dat je hier de poolvos, visarend, bruine beer, lynx of sneeuwuil tegenkomt.

Lomsdal -Visten Nationaal Park ligt ongeveer in het midden van Helgeland. Bergen, loofbossen, meren en groene laaglanden zijn hier in overvloed te vinden. In alle drie de parken wordt veel gekampeerd. Het overnachten in een tent in de pure, Noorse natuur is een unieke ervaring. Naast kamperen kun je in de nationale parken ook fietsen, wandelen, skiën, hiken, eilandhoppen, bergbeklimmen of grotten ontdekken. Ook worden er excursies onder begeleiding van gidsen georganiseerd.

Populaire hotels & camping

Er zijn in Helgeland verschillende overnachtingsmogelijkheden. Er zijn hotels, campings, hostels en guesthouses. Zo is er dus voor ieder wat wils. Vergelijk de verschillende hotels in Helgeland op de vergelijkingssites zoals:

photo by: oddmoe

Enthousiast? Boek direct een reis naar Noorwegen.

Bekijk de beste deals & aanbieders!