Skip navigation MENU

Ontdek fjorden in Ryfylke

Het uitgestrekte district Ryfylke is werkelijk betoverend. Ryfylke ligt in Zuid Noorwegen in de provincie Rogaland en staat bekend om haar vele fjorden, hoge rotsformaties en pure natuur. Het gebied van zo’n 4,5 vierkante kilometer ligt in de buurt van de plaatsen Stavanger, Haugesund en Kristiansand. De natuur en culturele bezienswaardigheden zorgen elk jaar weer voor vele bezoekers. Met name de fjorden zijn geliefd en maken de mooiste activiteiten mogelijk. Daarnaast is natuurlijk dé publiekstrekker: de rotspartij Preikestolen. De groene hellingen, duizelingwekkende rotsen en glinsterende meren nodigen je uit voor een onvergetelijk bezoek aan Ryfylke!

Vakantie naar Ryfylke boeken? Bekijk populaire aanbieders!

Aanbiedingen bekijken

Ryfylke

De natuur in Ryfylke is erg afwisselend en zorgt voor de mooiste plaatjes. Diepe fjorden, steile rotswanden, groene valleien en woeste heuvels maken Ryfylke tot een prachtig geheel. Van stranden en eilanden tot watervallen en meren: je komt de meest uiteenlopende landschappen tegen in Ryfylke. Het meest indrukwekkend zijn de duizelingwekkend hoge rotswanden, die je tijdens een hike goed kunt bewonderen. Ook de uitzichten en de rust, op het ruisen van watervallen en kwetterende vogels na, maken Ryfylke bijzonder.

In Ryfylke zijn geen grote steden, maar wel een heel aantal dorpen. Dit zijn Forsand, Strand, Sauda, Jørpeland, Suldal, Hjelmeland, Finnøy, Kvitsøy en Rennesøy. In de omgeving ligt de grote stad Stavanger, dat veel mensen bezoeken tijdens hun vakantie in Ryfylke.

Fjorden

De onbetwiste pareltjes van Ryfylke zijn de fjorden. Van de vele fjorden in het gebied is Lysefjord het meest bekend. Lysefjord ligt in het zuiden van Ryfylke bij de plaats Forsand. Het enorme fjord werd gevormd door gletsjers en is zo’n 40 kilometer lang. Lysefjord wordt tot de mooiste fjorden in Noorwegen gerekend vanwege haar schitterende omgeving en afmetingen. Enorme rotspartijen, hoge watervallen, groene hellingen en authentieke boerderijtjes geven het fjord een gouden lijstje. Andere mooie fjorden in de omgeving zijn Boknafjorden en Høgsfjorden.

Preikestolen en Kjerag

De meest spectaculaire attractie in Ryfylke is het rotsplateau Preikestolen. De rotsformatie torent maar liefst 604 meter boven Lysefjord uit, zodat je een prachtig zicht hebt om het fjord en omgeving. Preikestolen betekent ‘de preekstoel’ en heeft zijn naam aan de vorm van de rots te danken. Het plateau loopt steil naar beneden en kan door middel van een hike worden bereikt. Dit duurt ongeveer 2 uur, maar het uitzicht en de omgeving zijn alle moeite waard. Na de hike langs beboste hellingen, hoge kliffen en meertjes (voor een verfrissende duik) bereik je het majestueuze Preikestolen.

De Kjerag torent met zijn 1084 meter hoog uit boven Lysefjord en de omgeving. De wandeling naar de top van de Kjerag leidt je langs de mooiste uitzichten. Echte waaghalzen bezoeken ook Kjeragbolten, een enorme steen die tussen twee rotswanden ingeklemd zit. Tijdens het bezoeken van Preikestolen en Kjerag raak je gegarandeerd onder de indruk van het Noorse natuurschoon.

Norwegian Scenic Route Ryfylke

Ryflyke is goed te bereiken via onder andere de wereldberoemde autoroute Norwegian Scenic Route Ryfylke. Dit is één van de langste autoroutes uit Noorwegen en werkelijk prachtig. De route is zo’n 260 kilometer langs en start in Oanes bij het Lysefjord naar Hårå bij Røldal. Een ontzettend mooie autoroute waarbij je je ogen uit kijkt. Je rijdt langs prachtige fjorden, rotspartijen en verschillende uitkijkpunten. Tevens zijn er allerlei picknickplaatsen langs de route.

TIP: Wil je de Norwegian Scenic Route Ryfylke graag rijden? Download dan gratis de app Ryfylke Multiguide.  

Reis naar Ryfylke boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Aanbiedingen bekijken

Bezienswaardigheden

De natuur, het industriële verleden van Noorwegen, de prehistorie en het traditionele leven zorgen voor allerlei bezienswaardigheden. Lees hier wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Ryfylke.

  • Helleristninger. Bij het plaatsje Solbakk zijn unieke rotstekeningen, Helleristninger genaamd, te bewonderen. Ze zijn in rotsen langs de weg gegraveerd en zijn waarschijnlijk rond 500 voor Christus gemaakt. De Helleristninger beelden verschillende typen boten, bemanning en zonnen. De Helleristninger zijn relatief groot en hadden waarschijnlijk een godsdienstige functie.
  • Jelsa. Het eeuwenoude fjordendorpje Jelsa in Suldal is een must-see wanneer je Ryfylke bezoekt. De houten, witte huisjes zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van het verleden van Jelsa. Er is een kerk uit de 17e eeuw, een scheepswerf en een houten schooltje uit de 18e Het schooltje dient nu als museum dat meer leert over Jelsa.
  • Musea. Verspreid door heel Ryfylke zijn musea over allerlei onderwerpen te vinden. Ze variëren van groot tot erg klein en leren meer over de geschiedenis, industrie en cultuur van Noorwegen. Interessante musea over het (boeren)leven in Ryfylke zijn Kolbeinstveit, Litunet, Vigatunet, Jonegarden på Hustveit en Bygdemuseum.
  • Allmannajuvet. In Sauda vind je de Allmannajuvet, de verlaten zinkmijnen. De mijnen werden intensief gebruikt aan het eind van de19e eeuw en zijn vandaag de dag een museum. Houten torens en bouwwerken herinneren aan het industriële verleden van Noorwegen.

Vakantie naar Ryfylke boeken? Bekijk populaire aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Activiteiten

In het uitgestrekte Ryfylke is er altijd genoeg te doen. Wandelen in de groene natuur, klimmen naar de top van de Kjerag of vissen in een van de meren: hier kan het allemaal. Populaire activiteiten in Ryfylke zijn zwemmen (in de zomer), hiken en fietsen. Ook varen over de fjorden en meren is erg geliefd bij jong en oud. Er worden verschillende rondvaarten georganiseerd die je meenemen op een dagtocht over de fjorden en langs bezienswaardigheden. De weidse omgeving ontdekken kan ook te voet. In de verschillende bezoekerscentra van Ryfylke kun je terecht voor kaarten en de mooiste wandelroutes!

 

photo by: Jorge, Nottaasen, designmilk

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.