Skip navigation MENU

Huskytocht in Noorwegen

Meegaan met een huskytocht in Noorwegen is voor velen een droom die uitkomt. De hoge snelheid over de besneeuwde vlakten, het gehijg van de husky’s en het betoverende, uitgestorven landschap nemen je mee naar een sprookjesachtige wereld. Niet voor niets is een huskysafari of huskytocht in Noorwegen erg populair onder reizigers. Het barre weer en het ruige landschap maken de tocht tot een grote uitdaging en geven een kijkje in het leven van de vroege bewoners van Noorwegen. Kortom, een husky tour mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Noorwegen!

Rondreis door Noorwegen boeken? Bekijk de beste deals!

Aanbiedingen bekijken

Sami, nomadisch volk in Noord Noorwegen

De Sami in Noorwegen, ook wel Samen of Lappen genoemd, vormen een aparte bevolkingsgroep. Het is een nomadisch volk dat in het uiterste noorden van Noorwegen, Finland en Zweden woont. De hoofdstad van de Sami is Karasjok, in het hoge noorden bij de stad Alta. De Sami hebben een eigen taal en een deel trekt nog steeds rond over de besneeuwde vlaktes van Scandinavië. De meeste Sami zijn rendierherders: ze leven van de melk, het vlees en de huiden van de rendieren. Zonder sledehonden zou leven in deze poolgebieden niet mogelijk zijn. De eerste bewoners ontdekten het hoge noorden zeer waarschijnlijk met sleden, getrokken door honden en rendieren. Vandaag de dag is dat minder nodig, maar de husky’s zijn nog steeds verbonden met de cultuur van Noorwegen. Zo worden er jaarlijks wedstrijden gehouden met sledehonden, waaronder de bekende Finnmarksløpet wedstrijd.

Huskytocht in Noorwegen

Een groot aantal huskytochten gaan naar dit woeste gebied in Noord Noorwegen om je kennis te laten maken met de Noorse toendra. Met name in Karasjok en omgeving zijn de huskytochten een belangrijke bron van werkgelegenheid, waardoor je kunt kennismaken met de lokale bevolking. Sommige huskytochten in Noorwegen doorkruisen de ijskoude sneeuwvlaktes op zoek naar de Sami herders, waar je meer leert over hun gebruiken en manier van leven. Ook zie je daar de magische rendierkuddes in het witte landschap: een prachtig gezicht!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Dagtochten, meerdaagse tochten en huskysafari

Wie een huskytocht in Noorwegen wil maken, kan kiezen uit verschillende opties. Zo zijn er dagtochten of tochten van een paar uur, ideaal wanneer je dit een keer wilt meemaken tijdens je vakantie. Deze dagtochten zijn over het algemeen kindvriendelijk, net zoals de husky’s zelf. Ondanks hun woeste uitstraling vinden de meeste honden het fijn om aangehaald te worden. Ook erg populair zijn de meerdaagse tochten: een aanraders voor de avonturiers. Dwars door de toendra, witte sneeuwvelden en ijsvlakten ontdek je het koudste stukje van de Noorse natuur. Bij aankomst staan de husky’s al te trappelen om je mee te nemen naar de verlaten hutten in de wildernis. Voor deze meerdaagse tochten is een fit lichaam en een goed uithoudingsvermogen van groot belang. Ervaring met husky’s of sleden is niet vereist. Het ‘mushen’ (besturen) wordt aangeleerd en mag bij de meeste organisaties vanaf ongeveer 16 jaar.

Naast dagtochten of meerdaagse tochten zijn er speciale huskytocht vakanties. Deze vakanties zijn meestal all-inclusive. Dat houdt in dat je dikke kleding, schoenen, eventuele maskers en verblijf bij je vakantie in boekt. Vooral tijdens barre tochten naar het hoge noorden, waarbij je in hutjes overnacht, kan deze manier van reizen erg handig zijn. Houd er ook rekening mee wat voor slede je boekt. De meeste sledes zijn eenpersoons, maar een slede delen met een partner kan ook.

Verblijf

Het soort verblijf waarin je tijdens de huskytocht in Noorwegen overnacht, ligt helemaal aan het soort tocht dat je doet. Bij dagtochten verblijf je meestal in een lodge, die van de meeste gemakken voorzien is. Tijdens meerdaagse tochten in de wildernis verblijf je over het algemeen in hutten die niet zomaar te bereiken zijn. De meeste hutten zijn niet voorzien van water en/of elektriciteit, maar met vuur en een ijsboor kan dat snel worden opgelost. Wanneer je met de groep ’s avonds aankomt bij de hut, worden eerst de honden verzorgt. Vervolgens draagt iedereen zijn steentje bij aan het comfortabel maken van de hut, bijvoorbeeld door het halen van hout. Een echte uitdaging waarin je leert om te overleven in de wildernis!

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Overnachten bij lokale bevolking

Sommige excursies overnachten niet in wildernishutten, maar bij de Sami of in kleine dorpjes. Overnachten bij de Sami is erg zeldzaam: een unieke ervaring! Ook bijzonder is het overnachten op een van de huskyfarms tijdens een huskytocht in Noorwegen. Vanaf deze farms worden tochten georganiseerd, of ze dienen als tussenstop tijdens een lange tocht. Op deze farms kun je zien hoe husky’s worden getraind en leer je meer over de natuur van Noorwegen. Met een beetje geluk verschijnt ’s avonds het bijzondere noorderlicht of spot je tijdens de tocht rendieren of elanden!

Kleding

Wat doe je aan tijdens zo’n tocht door de sneeuw? Een aantal kledingstukken zijn erg verstandig om mee te nemen op vakantie naar Noorwegen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen. Ook tijdens deze husky tour, is het verstandig om je goed te kleden en te beschermen tegen de kou. Een aantal belangrijke kledingstukken zijn:

  • Thermisch ondergoed;
  • Warme laarzen, het liefst waterafstotend;
  • Warme broek en jas;
  • Muts, sjaal en handschoenen.

Een indruk krijgen van een huskytocht in Noorwegen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Noorwegen!

Boek direct jouw ideale reis.