Skip navigation MENU

Trollstigen route in Noorwegen

De Trollstigen Nationaal-Toeristische Route is een autoroute door de prachtige natuur van Noorwegen. De route is ongeveer 106 kilometer lang en brengt je langs indrukwekkende uitzichtpunten, watervallen, groene bergen en de Noorse fjorden. De Trollstigen, ook wel Trollenroute genoemd, is één van de populairste toeristische trekpleisters van Noorwegen. Jaarlijks komen ontzettend veel toeristen deze populaire autoroute rijden of de route afleggen per fiets. Let wel op als je gaat fietsen, de route kent plekken met een stijgingspercentage van 10%. Na hard werken door knappe wegenbouwers en ingenieurs is het inmiddels mogelijk om de enorm steile berg Trollstigefoten op te rijden. Je komt dan uit in Stigerøra. Stigerøra is een prachtige uitzichtpunt vanwaar je over het gehele gebied kunt uitkijken.

Rondreis inclusief Trollstigen boeken? Bekijk de populaire aanbiedingen van ANWB!

Trollstigen Route

De officiële Trollstigen route heeft in totaal 11 haarspeldbochten en heeft een gemiddelde stijging van 8%. De maximale stijging van de bergweg is 10%. De autoroute loopt van Åndalsnes naar het Zuiden van Noorwegen. Overal waar je rijdt zie je steile bergen, watervallen en de bekende Noorse fjorden. Het is een spectaculaire bergweg waarbij je je ogen uitkijkt! De Trollstigen route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, als je hem rijdt of fietst begrijp je direct waarom. Sinds 2012 heeft Noorwegen de route uitgeroepen tot Nationale toeristische route, terwijl de route al in 1936 geopend is.

 

Uitkijkpunt Trollenroute

Langs de wereldberoemde autoweg zijn verschillende uitzichtpunten waar je zeker even moet stoppen. Je kijkt hier uit over het dal, of juist over de groene bergen. Je vindt hier een combinatie van de indrukwekkende natuur en de moderne architectuur van tegenwoordig. Uitzichtpunten lans de Trollstigen route zijn:

  • Stigrøra
  • Gudbrandsjuvet
  • Ørnesvingen
  • Flydalsjuvet

Geirangerfjord

De Trollstigen route rijden kan je goed combineren met een bezoek aan de bekende fjord Geirangerfjord en het dorpje Geiranger. De bergweg leidt je via onder andere de waterval Stigfossen naar het prachtige dorpje Geiranger. De Geirangerfjord kent verschillende watervallen:

  • Syv søstrene (de zeven zussen)
  • Brudesløret (de bruidssluier)
  • Friaren (de bruidegom)

Reis naar Trollstigen boeken? Bekijk de populaire aanbiedingen van ANWB!

Trollenroute in de winter gesloten

Let op: De route is niet het hele jaar open. In de winter is de Trollstigen route gesloten en kan je dus niet door de wereldberoemde bergpas rijden. Meestal gaat de route rond mei open voor auto’s en fietsers. De Trollenroute gaat niet altijd in één keer open. Soms zijn haarspeldbochten te gevaarlijk en niet begaanbaar.

Trollstigen met camper of caravan

Ben je bezig met een camperreis door Noorwegen of rijdt je met de caravan door Noorwegen en wil je graag de Trollenroute Trollstigen rijden? Dat kan. Houd er dan rekening mee dat je de route bergafwaarts gaat rijden. Als je de berg afrijdt hebt je voorrang op bussen, campers en ander groot vervoer. Je hoeft dan niet achteruit naar een uitwijkplaats te rijden. Een aantal tips als je me de camper of caravan deze bergpas wilt rijden:

  • Ben je geen ervaren camperrijder? Zorg dat je al een aantal kilometers hebt gemaakt in de camper zodat je weet hoe groot de camper is en hoe hij rijdt.
  • Rijd rustig door. Uiteraard niet te hard, maar rijd in één tempo naar boven zodat je andere niet hindert.

Let op: De maximale lengte om de Trollenroute te rijden is 12,4 meter. De Trollstigen route is dus prima met de camper of een caravan te rijden.

Rondreis Noorwegen inclusief Trollstigen

Er zijn verschillende rondreizen door Noorwegen waarbij je de bergpas Trollstigen bezoekt. Een onvergetelijke ervaring; dus wij zetten de populairste vakanties en rondreizen voor je op een rij.

Trollstigen route met Pharos reizen

Vakanties naar Noorwegen inclusief Trollstigen – ANWB

De ANWB is een betrouwbare reisaanbieder die verschillende reizen aanbiedt waarbij je ook Trollstigen kunt bewonderen.

photo by: Blaha, harmishhk, Jacobs, Taussac

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Noorwegen!

Boek direct jouw ideale reis.