Skip navigation MENU

Zeevissen in Noorwegen

Een geliefde activiteit tijdens een vakantie in Noorwegen is zeevissen. Veel reizigers grijpen tijdens hun vakantie in Noorwegen de kans om eens te zeevissen of te zoetwatervissen. De omstandigheden voor zeevissen zijn hier zo gunstig, dat er zelfs speciale visreizen naar Noorwegen worden georganiseerd. De grote hoeveelheid vis, mooie natuur en grote kans op vangst is voor velen een reden om te gaan zeevissen in dit prachtige land. Daarnaast is vissen onmisbaar voor de inwoners van Noorwegen. Al eeuwenlang zijn de Noren voor hun inkomen en overleving afhankelijk van de zee. Dat is goed te merken tijdens een vakantie, en een extra reden om deze unieke activiteit te ontdekken!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Zeevissen in Noorwegen

Zeevissen in Noorwegen is op allerlei manieren mogelijk. Wie tijdens een vakantie in Noorwegen bij de kust of fjorden verblijft, hoeft niet ver te zoeken naar een vissersboot of zeevisexcursie. Zo kun je het zeevissen combineren met een ontspannen vakantie in dit mooie land. Verder worden er speciale visvakanties georganiseerd. Met een groep of alleen boek je een reis waar alles dat je nodig hebt voor zeevissen is inbegrepen. De meeste visvakanties bieden een huis, boot, hengels en andere materialen aan. Ook kun je zelf een zeevisvakantie samenstellen, door een huisje bij de kust (met of zonder boot) te huren. Bij de meeste bekende visplaatsen gaan er (opstap)boten naar de beste locaties, zodat je zonder eigen boot ook kunt genieten van het zeevissen in Noorwegen.

Soorten vissen in Noorwegen

De Noorse zeeën, fjorden en meren staan bekend om hun visrijke wateren en grote verscheidenheid aan vissoorten. Mede daarom is een visvakantie in Noorwegen al jarenlang populair. De meeste vissers hopen tijdens hun tocht op zee de beroemde Noorse kabeljauw, heilbot of leng. Deze vissoorten kunnen zeer groot worden, wat voor indrukwekkende plaatjes zorgt! Liefhebbers van grote vissen zitten bij Noorwegen goed: er worden hier zelfs haaien gevangen. Ook voor de schelvis, pollak, lom, blauwe wijting, zeewolf en roodbaars moet moeite gedaan worden tijdens het zeevissen. Deze vissoorten leven soms honderden meters onder het wateroppervlak. Andere vissoorten die in Noorwegen veel voorkomen zijn de koolvis, zalm, skrei, wijting, stekelrog, tarbot, makreel, geep en haring. Met al deze vissoorten, het heldere water en de focus op duurzame visvangst wordt Noorwegen tot de top van zeevissen in Europa gerekend!

Beste vislocaties in Noorwegen

De langgerekte kust van Noorwegen is door de warme zeestromen en het vele plankton een waar paradijs voor vissers. De kustlijn staat in het teken van het leven op zee. Eeuwenoude vissersdorpjes, havens vol vissersboten en traditionele vissershutten wijzen op de band tussen de Noren en de zee. De beste vislocaties zijn dan ook in de buurt van vissersdorpjes en hebben meestal genoeg faciliteiten. Uitstekende vislocaties voor het zeevissen zijn:

  • De Lofoten, een eilandengroep bij Bodø
  • Vesteralen (Andøya), een eilandengroep bij Bodø
  • Bergen, een prachtige stad met vissershaven en vismarkt
  • Bodø, met de enorm sterkte getijdestroom Saltstraumen
  • De eilanden Hitra, Frøya en Smøla bij de stad Trondheim
  • Nordkapp en Sørøya , eilanden in het uiterste noorden van Noorwegen, bij de stad Alta
  • Het eiland Senja bij Tromsø
  • Farsund, bij de stad Kristiansand
  • De Vega eilanden in Centraal Noorwegen

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de beste deals!

Reisaanbieders bekijken

Visseizoen

Zeevissen in Noorwegen kan het hele jaar door. In elk jaargetijde is de vispopulatie weer anders: vissen in Noorwegen is elke keer weer anders. Zo zie je in de winter veel skrei bij de Noorse kust, en in de zomer veel pollak. De beste reistijd voor het zeevissen is van maart tot en met oktober. In deze periode is er de meeste vis bij de Noorse kust, en is de kans dat je vanaf de wal iets vangt ook erg groot. Daarom loopt het algemene visseizoen van maart tot en met oktober, met als hoogtepunten juni, juli en augustus. In deze zomermaanden is het klimaat een stuk milder en kun je tijdens het zeevissen genieten van de warme zon. Ook heeft het vissen in de winter een aantal voordelen. Zo is het een stuk rustiger en kun je bij de poolcirkel genieten van het adembenemende noorderlicht! Zeevissen terwijl het water het prachtige noorderlicht weerspiegelt en je niks anders hoort dan het klotsen van de golven, is een droom die uitkomt.

Een indruk krijgen van zeevissen in Noorwegen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Enthousiast? Boek direct een vakantie naar Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.