Skip navigation MENU

Vesteralen in Noorwegen

In het uiterste noorden van de provincie Nordland ligt een sprookjesachtige eilandengroep: Vesteralen. De ruige natuur, de hoge bergen en ongerepte bergweiden met op de achtergrond indrukwekkende fjorden maken Vesteralen een van de mooiste gebieden in Noord Noorwegen. Vesteralen, dat ook wel Vesterålen wordt genoemd, ligt in de buurt van Senja en de Lofoten. De eilandengroep bestaat uit vele kleine eilanden en vier grote: Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya. De bijzondere natuurgebieden, uitgestrekte hellingen en idyllische vissersdorpjes van Vesteralen maken een vakantie hier er een om nooit te vergeten.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Vakantie in Vesteralen

De meeste bezoekers komen naar Vesteralen om te genieten van de pure natuur, de kunst en de cultuur. Het zeeleven maakt een groot deel uit van de cultuur op Vesterålen. Het zeevissen en varen zit de inwoners van de eilanden in het bloed. Je vindt er dan ook veel fotogenieke vissersdorpjes met de kenmerkende gekleurde huisjes, zoals Nyksund. Tijdens een rondreis over de grotere eilanden kom je kunstige bruggen, uitzichtpunten en eindeloze natuurgebieden tegen, vooral langs de Nationaal-Toeristische Route.

Overal in Vesteralen zijn musea te vinden die je leren over de eilandengroep, de dierenwereld en het leven in Noord Noorwegen. Echte aanraders zijn het Vesterålsmuseet, het Sortland Museum, het Andøy Museum en The Coastal Express Museum.

Nationaal-Toeristische Route

Een rondreis via de Nationaal-Toeristische Route laat onuitwisbare indrukken achter. Nog nooit was het mogelijk om met de auto je op deze manier één te voelen met de natuur. Door de inzet van Noorse architecten en designers zijn natuur, architectuur en kunst met elkaar verbonden op de Nationaal-Toeristische Routes. Langs deze wegen zijn indrukwekkende uitzichtpunten gebouwd, rustpunten aangelegd en is het struikgewas weggehaald zodat je kunt genieten van betoverende uitzichten. De beste architecten van Noorwegen hebben ervoor gezorgd dat je langs de Nationaal-Toeristische Route de Noorse natuur met al je zintuigen ervaart. Een van deze wegen ligt op het eiland Andøya.

Bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Vesteralen kijk je je ogen uit. De oude dorpjes, indrukwekkende gebergten en ijsblauwe zeeën van Vesteralen omgeven je tijdens je reis. Onderweg kom je veel culturele bezienswaardigheden tegen, hieronder vind je een selectie van de must-sees in Vesterålen.

  • Jennestad. De oude handelspost Jennestad ligt aan de kust van het eiland Langøya. Het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De authentieke inrichting en de ligging op de houten stijger nemen je mee naar het Vesteralen van begin 20e Bewonder hier oude voorwerpen zoals zeepproducten, papieren ondergoed en zadels uit een ver verleden. Ook voor souvenirs kun je hier terecht.
  • Eye in stone. Op het eiland Hinnøya ligt Eye in stone, een bijzonder sculptuur gemaakt van een prehistorisch gesteente. Het grote blok is in het midden uitgehold, zodat je door dit ‘oog’ de oceaan en de zon kunt zien. Wanneer het hoogtij is, staat het oog half onderwater: een prachtig gezicht.
  • Salmon Farm. Noorwegen is een van de grootste zalmproducenten ter wereld, een kijkje op een van de zogeheten ‘salmon farms’ in Vesteralen zal je dan ook versteld doen staan. De zalmproductie en visserij zijn de twee belangrijkste industrieën voor Vesteralen.
  • Vuurtorens. Overal langs de kust van Noorwegen zie je vuurtorens staan op de rotsige uitlopers in zee. Twee van deze vuurtorens zijn te bezoeken tijdens je vakantie in Vesteralen. Andenes Fyr staat op het eiland Andøya en is gebouwd in 1859. Litløy Fyr staat op het meest westelijke punt van Vesterålen, op het eiland Litløya. In deze vuurtoren kun je overnachten en genieten van het uitzicht op de eindeloze oceaan.
  • The Whale Center. In dit gedeelte van Vesteralen komen veel walvissen, potvissen, bultruggen en andere grote zeedieren voor. In The Whale Center leer je meer over deze bijzondere dieren door middel van tentoonstellingen, enorme skeletten en films. Het museum is gevestigd in een oude visfabriek in de haven.
  • Noorderlicht en middernachtzon. Ook Vesteralen is een uitstekende plek om van het kleurrijke noorderlicht te genieten. Door de noordelijke ligging is de kans groot dat je het natuurverschijnsel hier kunt bewonderen. In de maanden juni en juli is hier de middernachtzon, het is dan 24 uur per dag licht. Zo kun je ook ’s nachts genieten van alles wat je vakantie in Vesteralen te bieden heeft!

Vakantie naar Vesteralen boeken? Bekijk de beste aanbiedingen!

Deals & aanbiedingen

Wildlife

In dit gedeelte van Noord Noorwegen zijn dierenliefhebbers op de juiste plek. Nergens anders kun je zo goed walvissen, orka’s, potvissen en bultruggen spotten. De zee bij Vesteralen is erg voedselrijk, je ziet ze hier dus het hele jaar door. Er worden verschillende safari’s georganiseerd in Vesteralen om deze giganten op te zoeken, Whale Safari Andenes is er hier een van. Ook worden er veel vogelsafari’s georganiseerd, onder andere voor de papegaaiduiker, (zee)arenden en andere zeevogels.

Niet alleen aan de kust, maar ook op het land van Vesteralen kom je bijzondere dieren tegen. Zo is de kans groot dat je een eland spot, hier worden safari’s voor georganiseerd. Verder bestaat de kans dat je rendieren, zeehonden of muskusossen ontdekt.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Activiteiten

Door de ruige natuur en de vele dieren die hier leven is er een groot activiteitenaanbod in Vesteralen. Naast meegaan met een safari kun je hier ook kajakken, (zee)vissen, fietsen, skiën of wandelen langs bergen en weiden. Ook langs de kust van Vesteralen heb je mooie fiets- en wandelroutes waarbij je witte zandstranden en steile bergen tegenkomt. De kans bestaat dat je langs de hoogste berg van Vesterålen komt: de Møysalen van 1262 meter. Er zijn honderden wandelroutes uitgezet op de eilanden die je langs de mooiste natuurgebieden leiden.

Wanneer je veel van Vesteralen wilt zien tijdens je vakantie, kun je gebruik maken van de veerdiensten. Zo is er de veerdienst Hurtigruten die meerdere havens aandoet, zodat je veel eilanden kunt verkennen. Ook is er een veerdienst naar de Lofoten. Wie cultuur wil snuiven is in Vesteralen ook op de juiste plek. Het hele jaar door worden er culturele festivals en events georganiseerd waarbij je kennismaakt met de Noorse cultuur.

Kaart Vesteralen

Wil je meer weten over deze fascinerende eilandengroep? Ontdek op de onderstaande kaart meer over Vesteralen en omgeving!

 

 

photo by: Ungdom, Jan-Helge

Enthousiast? Boek direct een rondreis inclusief Vesterålen.

Bekijk de beste deals en aanbiedingen!