Skip navigation MENU

Wandelen in Noorwegen

Ruige bergen, frisgroene valleien, hoge kliffen en bruisende watervallen wisselen elkaar af in het Noorse landschap. Geen wonder dat wandelen in Noorwegen ontzettend populair is! De ongerepte natuur, frisse lucht en ideale omstandigheden maken wandelen in Noorwegen tot een ontspannende activiteit. Duizenden kilometers aan gemarkeerde wandelpaden leiden je langs de mooiste stukjes van Noorwegen. Wandelliefhebbers komen van heinde en verre naar Noorwegen om dit bijzondere landschap met eigen ogen te ontdekken. Ontdek hier meer over de mooiste wandelgebieden, wandelvakanties en het landschap van Noorwegen!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Wandelen in Noorwegen door indrukwekkende natuur

Het bijzondere, afwisselende landschap is een van de mooiste eigenschappen van Noorwegen. Van groene hellingen tot ijzige vlaktes en van verlaten stranden tot rotsige bergtoppen: in Noorwegen vind je het allemaal. Unieke wandelingen zoals wandelen op gletsjers of een hike naar de top van Preikestolen zijn hier mogelijk. De contrasten tussen de groene, weelderige bossen en witte ijsvlaktes van het noorden geven Noorwegen zijn charme. De natuur is in Noorwegen nooit ver weg, wandelen in je vakantie kan dus altijd. Overal in het land zijn wandelpaden aangelegd en op veel plaatsen zijn routes verkrijgbaar, die je meenemen naar de mooiste natuurgebieden van Noorwegen.

Mooiste wandelgebieden

Overal in Noorwegen vind je schitterende wandelgebieden met elk hun eigen uitstraling en uitdagingen. Vooral de natuurparken en bossen die het land rijk is, bieden mooie wandelroutes. Wandelen in Noorwegen is door de diversiteit aan landschappen mogelijk op allerlei niveaus. Lage heuvels voor beginners, bergtoppen voor ervaren wandelaars, korte routes en trektochten van meerdere dagen: Noorwegen heeft het allemaal. Echte aanraders onder de wandelgebieden zijn:

Wandelen in Noorwegen? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Van hut naar hut

Hoelang en hoe ver je wilt wandelen in Noorwegen, kun je helemaal zelf invullen. Sommige wandelaars gaan er een dag op uit, anderen meerdere dagen verspreid over de vakantie. Ook is het mogelijk om een meerdaagse trektocht te maken door een van de Noorse natuurgebieden. Ook hier kun je zelf invullen hoelang je onderweg wilt zijn, of je zelfstandig gaat of hoe groot het gezelschap gaat zijn. Wanneer je meerdere dagen en dus nachten onderweg bent, kun je gebruik maken van de berghutten.

Verspreid over het land staan honderden berghutten, ook wel DNT-hutten (Den Norske Turistforening) genoemd. Deze zijn vrij toegankelijk voor wandelaars en hebben bedden, kookgelegenheden en badkamers. Tijdens je verblijf in de berghutten deel je het huis met andere wandelaars, je ontmoet dus veel andere reizigers. Er zijn verschillende soorten berghutten: bediend, onbediend en zelfbediend. Bediende hutten zijn een soort hostels: er wordt voor je gekookt en er zijn goede faciliteiten. In onbediende hutten moet je voor alles zelf zorgen, van beddengoed tot eten. In zelfbediende hutten mag je gebruik maken van het aanwezige voedsel, maar moet je wel alles zelf doen. De meeste berghutten in Noorwegen zijn onbediend.

TIP: Ontdek meer over deze bijzondere kampeerhutten en boek direct jouw overnachting!

Direct wandelvakantie boeken

Wil je direct een wandelvakantie naar Noorwegen boeken? Dat kan! We hebben een aantal mooie wandelreizen voor je geselecteerd. Allen van verschillende reisaanbieders, zodat je hier zelf een keuze in kunt maken. Bekijk de verschillende vakanties en ontdek waar jij wilt wandelen in Noorwegen!

noorwegen wandelen natuur

BBI Travel – Wandelreizen naar Noorwegen

BBI Travel is gespecialiseerd in vakanties naar Ierland, Scandinavië, Canada en IJsland. In hun ruime reisaanbod zitten onder andere rondreizen, fly drive vakanties, groepsreizen en nog veel meer. In hun reisaanbod zitten tevens de volgende wandelvakanties:

Wandelen in je vakantie

Een dagje wandelen of een heuse wandelvakantie: de mogelijkheden in Noorwegen zijn eindeloos. Veel reizigers kiezen ervoor om één of meerdere dagen van hun vakantie te gaan wandelen. Maar echte wandelliefhebbers kiezen voor een wandelvakantie in Noorwegen, waarbij je te voet de mooiste natuurgebieden ontdekt. Vaak zijn wandelvakanties in groepsverband en zijn de routes door ervaren gidsen vooraf bepaalt. Zo weet je zeker dat je de hoogtepunten met eigen ogen zult ontdekken en hoef je zelf veel minder voorbereidingen te treffen. Wandelvakanties zijn er in vele soorten en maten, degene die bij jou past is dus niet moeilijk te vinden. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingsreis door Noorwegen!

Wandelen in Noorwegen tips

Wil je graag gaan wandelen in Noorwegen? We zetten een aantal belangrijke tips voor je op een rij.

  • Neem goede schoenen mee. De ondergrond in Noorwegen kan erg wisselend zijn. De ene keer loop je over stenen en keien, de andere keer loop je over een graslandschap. Zorg dus voor goed schoeisel tijdens je wandelvakantie of wandelexcursie.
  • Zorg elke wandeling voor een wandelkaart of een wandelapp op je telefoon. Of je nu een lange wandeling of een korte wandeling gaat maken, je wilt niet verdwalen. Zorg er dus altijd voor dat je de weg kunt opzoeken.
  • Probeer je wandelvakantie te plannen tijdens de middernachtzon. Dit is een prachtig natuurverschijnsel waarbij de zon in Noord Noorwegen niet ondergaat. Het blijft dus de hele nacht licht; ideaal voor lange wandelingen. Middernachtzon vindt plaats van ongeveer mei tot en met juli in het noorden van Noorwegen.
  • Neem voldoende eten en drinken mee op pad. Je weet niet of je onderweg een supermarkt of cafeetje tegenkomt waar je iets kunt eten of drinken. Zorg dus zelf altijd voor voldoende voedsel om de gehele wandeltocht voldoende energie te behouden.

 

Wandelvakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Beste wandelperiode

Wandelen in Noorwegen kan in principe het hele jaar door: in elk seizoen is de natuur op een andere manier betoverend. Maar voor ideale wandelomstandigheden is het verstandig om de temperatuur, neerslag en zonuren in de gaten te houden. De temperatuur in geheel Noorwegen is van mei tot en met september het hoogst. Deze varieert dan gemiddeld van 15 tot 23 graden. In september wordt het weer wat koeler, maar dat kan voor sommige wandelaars juist een reden zijn om dan te gaan. Van juni tot en met december valt de meeste neerslag.

Ook belangrijk is de middernachtzon. In Noord Noorwegen is het dan van mei tot en met juli alleen maar licht, de zon gaat niet onder. Ideaal voor een lange avondwandeling! De middernachtzon geeft het landschap een bijzondere gloed, wandelen tijdens de middernachtzon is een ervaring om nooit te vergeten.

 

photo by: Wilkinson, Baviere, Dolman, upsidedown

Enthousiast? Boek direct een wandelvakantie naar Noorwegen.

Bekijk de beste deals en aanbiedingen!