Skip navigation MENU

Vega eilanden in Noorwegen

De ongerepte, pure natuur van Noorwegen komt op de Vega eilanden volledig tot haar recht. Deze unieke eilandengroep ligt in het district Helgeland in Zuid Noorwegen, net onder de Poolcirkel. De eilandengroep bestaat uit maar liefst 6500 eilanden, waarvan Vega het grootste eiland is. Veelzijdige landschappen, afwisselende natuurgebieden en unieke flora en fauna omgeven je tijdens een vakantie op de Vega eilanden. Maak kennis met het uitdagende landschap en de lokale cultuur van visserij en samenwerken met de natuur. Lees hier meer over een vakantie op de kleurrijke Vega eilanden in Noorwegen!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Vega eilanden Noorwegen

De Vega eilanden in Noorwegen behoren tot de meest geliefde natuurgebieden van het hele land. De felrode huisjes, groene eilanden, diepblauwe zee en kleurrijke bloemen vormen samen een prachtig kleurenpalet. Rotsachtige gebieden, glooiende heuvels, verlaten stranden en groene bossen wisselen elkaar af in dit betoverende landschap. De Vega archipel is al zo’n 1500 jaar bewoond door vissers, die hier bij de Poolcirkel kou en andere zware omstandigheden trotseren. Hierbij hielp het warme, zachte dons van de eidereend, die nog steeds in het gebied leeft. De eidereend bekleedt haar nest met isolerend dons, dat vandaag de dag nog steeds door de bewoners wordt geoogst. Uit speciaal ingerichte nesten halen de bewoners hun dons, maar laten genoeg over voor de eieren van de eidereend. Mede door deze unieke, duurzame samenwerking tussen mens en natuur staan de Vega eilanden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In het E-huis, een museum in het dorpje Nes, leer je meer over deze bijzondere traditie.

Wildlife

Natuurliefhebbers kunnen tijdens een vakantie bij de Vega eilanden hun geluk niet op. De rijke flora en fauna van dit gebied is verbazingwekkend. Zo leven er bijna 250 verschillende vogelsoorten op de eilanden! Zeearenden, kraanvogels, ganzen en de bekende eidereend kunnen hier ongestoord hun gang gaan en worden bewonderd door bezoekers. Er worden verschillende tochten georganiseerd om deze vogels te spotten. Zo kun je meegaan met een vaartocht langs de eilanden, waar de kans groot is dat je de majestueuze zeearend of andere vogelsoorten tegenkomt. Verder leven hier elanden en herten in kuddes, kijk dus goed rond tijdens een tocht over de eilanden. Ook in het water is de verscheidenheid aan planten en dieren groot. Gekleurde riffen en enorme vissen, zoals de heilbot, komen hier in grote aantallen voor.

Helgeland

Wie de Vega eilanden in Noorwegen bezoekt, moet zeker eens wat meer van het district Helgeland ontdekken. De regio Helgeland beslaat een gebied van bijna 19.000 vierkante meter en omvat daardoor allerlei prachtige natuurverschijnselen. Vooral de unieke kustlijn, puntige bergen en groene landschappen maken Helgeland tot een geliefde vakantiebestemming. Ontelbaar veel eilanden, weiden vol bloemen, glashelder water en Oksskolten, de hoogste berg van Noorwegen, maken deel uit van het bijzondere natuurgebied. Ook vind je hier het enorme Røssvatnet, het op een na grootste meer van Noorwegen. Op het heldere, ondiepe water van Helgeland kun je prachtige tochten maken met een kajak, het is dan ook een van de meest populaire activiteiten. Ook het bewonderen van het noorderlicht en de middernachtzon kan in het veelzijdige Helgeland.

Vakantie naar de Vega eilanden boeken? Bekijk de beste aanbiedingen!

Aanbiedingen bekijken

Bezienswaardigheden

De afwisselende natuur, rijke geschiedenis en oude tradities van de lokale bevolking zorgen samen voor de mooiste bezienswaardigheden op de Vega eilanden in Noorwegen. Wat je niet mag missen tijdens je vakantie is:

  • Haventjes. Door de lange vissersgeschiedenis op de Vega eilanden zijn er op veel eilanden gezellige haventjes te vinden. De bekendste havens zijn die van Nes, Holand en Kirkøy. De houten, geverfde huisjes aan het water en de bergen op de achtergrond maken de haventjes in de regio tot ware schilderijen. Een tochtje met de boot, die je ook zelf kunt huren, langs deze haventjes is de moeite meer dan waard.
  • Vega kerk. Een must-see tijdens je vakantie op de Vega eilanden is de belangrijkste kerk. Deze kerk wordt de ‘Vega Church’ genoemd en ligt in het dorpje Gladstad. Het witte, houten kerkje werd al in 1864 gebouwd en is nog steeds erg fotogeniek.
  • Ylvingen. Het eilandje Ylvingen is een van de grotere eilanden van de Vega archipel. Ylvingen heeft een bijzondere geschiedenis. Het eiland werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als fort en gevangenis. Gevangen uit onder andere Rusland en Polen werden hier opgesloten. Vandaag de dag zijn hier een oorlogsmonument en resten van oude bunkers te zien. In het kleine dorpje vind je een oude school, winkeltjes en een haventje.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Activiteiten

Door het heerlijke weer, de uitgestrekte natuurgebieden en de rust die de eilanden uitstralen, zijn er veel activiteiten te kiezen. Tot de meest populaire activiteiten bij de Vega eilanden hoort zeevissen. De wateren bij de eilanden zijn erg visrijk, en door de grillige kustlijn hoef je niet ver de zee op om van vangst verzekerd te zijn. Er zijn veel geschikte visstekken en grote soorten vis. Favorieten op de Vega eilanden in Noorwegen zijn de koolvis, kabeljauw en de enorme heilbot. Er worden veel visexcursies georganiseerd, waarbij de kans bestaat dat je een vis zo groot als een volwassen man vangt! Een echte aanrader tijdens een vakantie op de Vega eilanden.

Wie niet van vissen houdt, hoeft niet lang te zoeken naar vermaak. Wandelen, fietsen, varen en wildlife-excursies behoren tot de mogelijkheden! Wandel door de frisgroene valleien en ontdek allerlei vogelsoorten en prachtige natuurgebieden. Met een boot of kajak kun je langs de kust van de eilandjes varen en ontdek je gezellige haventjes en witte zandstranden. Liefhebbers van avontuur kunnen (diepzee)duiken of de top van de uitdagende heuvels op de eilanden bedwingen.

Duurzaam toerisme

Wat de Vega eilanden nog specialer maakt, is dat ze tot duurzame vakantiebestemming zijn verklaard. Dit label krijgen vakantiebestemmingen wanneer ze systematisch hun impact op het milieu verminderen en tegelijk een fantastische vakantie garanderen. Deze duurzame vakantiebestemming zorgt ervoor dat het cultureel erfgoed en de pure natuur bewaard blijven, zodat ook toekomstige generaties van de Vega eilanden kunnen genieten. Dit label wordt niet zomaar uitgedeeld: het kost jaren om te laten zien dat het toerisme en natuurbescherming hand in hand gaan. Dat de Vega eilanden een duurzame vakantiebestemming zijn, maakt een bezoek aan de archipel extra bijzonder!

Enthousiast? Boek direct een vakantie naar Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.