Skip navigation MENU

Duiken in Noorwegen

Vaak wordt gedacht dat duiken in een prachtige onderwaterwereld alleen aan warme, zuidelijke landen is voorbehouden. Noorwegen bewijst door haar indrukwekkende onderwaterlandschappen, heldere water en rijke onderwaterleven het tegendeel. Door de mooie duiklocaties en vele duikscholen raakt het duiken in Noorwegen steeds meer in trek. Lees hier alles over de adembenemende onderwaterwereld en duiken in Noorwegen!

Vakantie naar Noorwegen boeken? Ontdek de beste deals!

Aanbiedingen bekijken

Duiken in Noorwegen

Noorwegen is door haar ideale omstandigheden een duikland bij uitstek. Zo heeft Noorwegen veel eilanden en kelpwouden en kun je het land met de auto bereiken! Voor degenen die graag hun eigen duikmateriaal meenemen, is duiken in Noorwegen dus echt een aanrader. Daarnaast liggen er in Noorwegen ontelbaar veel scheepswrakken, ook dichtbij de kust. Een groot aantal hiervan is nog in goede staat: een must-see voor liefhebbers van duikavonturen. Verder heeft Noorwegen een prachtig onderwaterlandschap met spannende drop-offs en een rijk onderwaterleven. Er leven hier veel bijzondere waterdieren, zoals orka’s, enorme koningskrabben, roggen en walvissen.

Zee, rivieren, meren en fjorden

Duiken in Noorwegen kan op allerlei manieren, er is voor ieder wat wils. Zo kun je duiken in de zee, de rivieren, de fjorden of in een van de meren die Noorwegen rijk is. Ook hierbinnen is veel variatie mogelijk. Zo kun je met zuurstofflessen in zee tot grote diepte gaan, maar ook snorkelen in de heldere rivieren is mogelijk. Daarnaast mag het duiken in Noorwegen bijna overal, behalve in militaire en beschermde gebieden.

Duikcentra

Duiken in Noorwegen is mogelijk op allerlei niveaus. Zo kun je op eigen houtje naar Noorwegen gaan en daar naar de beste duiklocaties rijden. Ook kun je meegaan met een georganiseerde duikvakantie, een aanrader voor beginners. Vaak worden deze duikvakanties door of in samenwerking met plaatselijke duikcentra georganiseerd. Hierdoor ben je verzekerd van een onderkomen, vervoer naar de duiklocaties en goedgekeurd duikmateriaal. Bij de meeste populaire duiklocaties zijn duikscholen te vinden, waar je terecht kunt voor hulp en duikmateriaal. In de duikcentra kun je ook informatie krijgen over wat er allemaal mogelijk is op de duiklocaties in de omgeving. Voor elk niveau is er voldoende uitdaging. Driftduiken, drop-offs verkennen, onderwatersteden bezoeken of snorkelen: als je gaat duiken in Noorwegen kan het allemaal.

Snorkelen met orka’s

Als je gaat duiken in Noorwegen heb je de mogelijkheid tot het zwemmen met orka’s! Orka’s komen vooral in het noorden van Noorwegen voor, wil je graag duiken of snorkelen met orka’s? Ga dan zeker naar Noord Noorwegen. Er gaan verschillende excursies naar de plaatsen waar de orka’s voorkomen. Zo kun je niet alleen orka’s spotten, maar ook met ze snorkelen en duiken. De orka-duikexcursies duren vaak meerdere dagen, waarbij je eerst een tijdje observeert en volgt. Wanneer de tijd juist is, kun je met de groep het water ingaan en met de orka’s snorkelen of duiken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn orka’s erg speels. Kijk dus niet verbaasd als er eentje tijdens het duiken aan je flippers begint te knabbelen!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Populaire duikplekken

Mooie duiklocaties in Noorwegen zijn er genoeg te vinden. Langs de hele kustlijn, bij de fjorden en bij een aantal meren kun je terecht voor een onvergetelijke duik. Hieronder staan de populairste duiklocaties van Noorwegen voor je op een rijtje:

  • Lyngstøylsvatnet. Lyngstøylsvatnet wordt ook wel het Atlantis van Noorwegen genoemd. Door aardverschuivingen werd de vallei afgesloten, waardoor het dorpje in de vallei langzaam onder water verdween. Hierdoor ontstond het prachtige Lyngstøylsvatnet bij het Geirangerfjord, dat nu zeer geliefd is onder duikers.
  • Saltstraumen. In de buurt van Bodø ligt de beroemde zeestroom Saltstraumen. In deze sterke stroom bruist het van het leven. Ontelbaar veel vissen en planten leven hier van wat Saltstraumen hun brengt. Ondanks de sterke stroom kun je hier ook rustige, begeleide duiken maken.
  • Narvik. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Narvik in een paradijs voor het duiken in Noorwegen. De bodem bij Narvik is bedekt met Noorse, Duitse en Engelse schepen die tijdens de oorlog gezonken zijn. Dit prachtig begroeide onderwaterlandschap is een must-visit voor avonturiers!
  • Gulen. Gulen is een van de meest spectaculaire duiklocaties in Noorwegen. Scheepswrakken, rotswanden en onderwater ’bossen’ zijn hier in overvloed te vinden. Hier ligt ook het bekende wrak Frankenwald, dat al jaren veel duikers van over de hele wereld trekt.
  • Trysnes. Een van de mooiste plekken om te duiken in Noorwegen is Trysnes. Bij Trysnes zijn veel scheepswrakken, vissen en eilandjes te bewonderen tijdens het duiken.
  • De Lofoten. Deze bijzondere eilandengroep is onder water net zo mooi als op het land. De vele vissen, het rustig wuivende onderwaterlandschap en de scheepswrakken maken het tot een van de mooiste plekken voor het duiken in Noorwegen.

Een indruk krijgen van het duiken in Noorwegen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Noorwegen!

Boek direct jouw ideale reis.