Skip navigation MENU

Vakantie naar Preikestolen (Preekstoel) in Noorwegen

De beroemde klif Preikestolen (Preekstoel) behoort al eeuwenlang tot de meest bijzondere bezienswaardigheden in Noorwegen. Adembenemende uitzichten, weelderige natuur en duizelingwekkende diepten zijn deel van dit bijzondere natuurverschijnsel. Geen wonder dat een vakantie bij Preikestolen erg geliefd is! De Preekstoel ligt in Zuid Noorwegen, bij de plaatsen Stavanger, Haugesund en Kristiansand. De rots ligt in de provincie Rogaland, in het groene district Ryfylke. Lees hier meer over het bijzondere Preikestolen in Noorwegen!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Preikestolen in Noorwegen

Een vakantie bij Preikestolen, dat ook wel Prekestolen en in het Nederlands Preekstoel wordt genoemd, is een aaneenschakeling van bijzondere ervaringen. De schitterende natuur, diepe fjorden en bijzondere rotsen maken de omgeving uniek. Preikestolen betekent ‘preekstoel’ en dat heeft het klif aan zijn bijzondere vorm te danken. De rots heeft een vlak, uitstekend plateau vanwaar je de omgeving tot in de verte kunt overzien. Het heeft iets weg van een enorme preekstoel die uitkijkt over de kleurrijke omgeving. Het plateau van Preikestolen in Noorwegen is enorm hoog: het steekt maar liefst 605 meter boven het bekende Lysefjord uit! Ook zou de naam Preikestolen komen van het overweldigende gevoel dat je krijgt wanneer je uitkijkt vanaf het rotsplateau. Het verhaal gaat dat je hier zo hoog bent en ontroerd wordt, dat je kunt spreken met de goden.

Preikestolen in Noorwegen is ontstaan door allerlei natuurkrachten, die in de loop der jaren de rots in zijn huidige vorm hebben gecreëerd. Continentale drift, erosie en ijstijden hebben hun steentje bijgedragen aan het vormen van dit buitengewone rotsplateau. In bezoekerscentrum en hotel/restaurant Preikestolen fjellstue kun je terecht voor meer informatie over de geschiedenis van Preikestolen in Noorwegen.

Vakantie bij Preikestolen

Tijdens een vakantie in Preikestolen is er veel te ontdekken. Liefhebbers van wandelen kunnen tijdens een vakantie hun hart ophalen. De ruige natuur heeft de mooiste wandelpaden die langs allerlei verscholen bezienswaardigheden leiden. Onderweg word je omgeven door groene bossen, visrijke rivieren en oorlogsmonumenten. Voor jong en oud is een vakantie bij Preikestolen een fantastische ervaring. Naast wandelen kun je er ook mountainbiken, paddenstoelen plukken, zwemmen, bergbeklimmen, vissen en zip-linen.

Vakantie naar Preikestolen boeken? Bekijk populaire aanbiedingen!

Aanbiedingen bekijken

Georganiseerde reizen

Er zijn verschillende reisaanbieders die vakanties naar Preikestolen in Noorwegen aanbieden. Dit verschilt van rondreizen door Zuid Noorwegen waarbij je onder andere deze mooie omgeving kunt ontdekken, tot autovakanties en huttentochten. Bekijk de pagina met reisaanbieders zodat je een goed beeld krijgt welk reisorganisaties vakanties naar Noorwegen en in het bijzonder een vakantie de naar Preekstoel in Noorwegen aanbieden. Vergelijk de verschillende aanbieders goed en ontdek welke vakantie het beste bij jouw wensen past.

Wandeling & Route

De wandeling naar het rotsplateau van Preikestolen in Noorwegen is ongeveer 4 kilometer. De route start bij de parkeerplaats van Preikestolen fjellstue. Het wandelpad is gemarkeerd met rode T’s, die op rotsen langs de weg zijn aangebracht. Door heerlijk geurende pijnboombossen en langs woeste rotsformaties word je naar de top geleid. Onderweg kun je uitrusten onder de schaduwrijke bomen of even afkoelen in een van de heldere meertjes. De uitdagende wandeling neemt zo’n 2 tot 3 uur in beslag. Langs de route zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten, waaronder in het Preikestolen fjellstue en in Preikestolhytta, een berghut van de Noorse wandelvereniging. Avonturiers kunnen ook wildkamperen op het rotsplateau, een unieke ervaring! Zeker wanneer vanaf het plateau de gouden zonnestralen van de nieuwe dag voorzichtig weer gaan schijnen.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Kjerag & Kjeragbolten

Een andere bezienswaardigheid bij Preikestolen in Noorwegen is de Kjerag. Deze hoge berg torent met 1048 meter boven het indrukwekkende Lysefjord uit. De verre uitzichten, diepe ravijnen en betoverende omgeving maken een hike op de Kjerag de moeite meer dan waard. De Kjerag is een populaire attractie, mede vanwege de bijzondere Kjeragbolten. Kjeragbolten is een enorme steen, die stevig tussen twee rotswanden is ingeklemd. Echte waaghalzen beklimmen deze steen en kijken vanaf hier uit over het diepe fjord! Het trotseren van Kjeragbolten wordt door veel klimmers met een foto vereeuwigd, omdat de locatie erg fotogeniek is. Tijdens het bezoeken van Kjerag en Kjeragbolten raak je gegarandeerd onder de indruk van de extreme natuur van Noorwegen.

Bezienswaardigheden

Naast Kjerag, Kjeragbolten en Preikestolen zelf heeft Noorwegen nog meer te bieden. De regio is al bewoond sinds de prehistorie, waardoor er veel herinneringen aan het verleden zijn. De volgende bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens je vakantie bij Preikestolen:

  • Helleristninger. De rotstekeningen van Helleristninger zijn zeer waarschijnlijk rond 500 voor Christus gemaakt. Ze zijn te bewonderen bij het plaatsje Solbakk, dat nu bekend staat aan deze bijzondere bronnen uit vervlogen tijden. Met rode verf zijn allerlei soorten boten, bemanning en zonnen op de rotsen uitgebeeld. De tekeningen van Helleristninger zijn relatief groot en hadden waarschijnlijk een religieuze functie.
  • Neverdalsskaret. Het ravijn van Neverdalsskaret is een prachtig stukje natuur. Tijdens je wandeling naar de top van Preikestolen kom je langs Neverdalsskaret. Vroeger was dit een gevaarlijk stukje van de route, doordat je de steile helling met losse rotsblokken moest trotseren. Tegenwoordig is dat niet meer zo, dankzij het werk van Nepalese sherpa’s. Zij hebben met rotsblokken een stevige trap gebouwd, waardoor je nog beter van de Neverdalsskaret kunt genieten.
  • Stavanger. Wanneer je op vakantie bij Preikestolen bent, is de gezellige stad Stavanger dicht in de buurt. Huisjes van honderden jaren oud, indrukwekkende kerken, de kleurrijke straat Øvre Holmegate en de uitgestrekte stranden maken een bezoek aan Stavanger een echte aanrader. Verder kan Stavanger als uitvalsbasis dienen voor degenen die een dagje Preikestolen in Noorwegen willen bezoeken, maar er niet willen verblijven.

Vakantie naar Preikestolen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Fjorden

Het indrukwekkende landschap van Preikestolen in Noorwegen wordt nóg mooier gemaakt door de vele fjorden die je in de omgeving kunt vinden. Het meest bekende en bezochte fjord is het Lysefjord, dat onder Preikestolen ligt. Wat noordelijker liggen het grote Hardangerfjord, dat deel uitmaakt van Hardanger Nationaal Park, en het Sognefjord. Wie tijd over heeft en een poosje wil rijden voor indrukwekkend natuurschoon, moet zeker ook het Geirangerfjord bezoeken. De fjorden in deze regio zijn door hun ijsblauwe water, groene omgeving en woeste rotswanden ongekend populair bij reizigers uit binnen- en buitenland. Tijdens je vakantie bij Preikestolen mag een bezoek aan deze unieke natuurverschijnselen dan ook niet ontbreken!

 

photo by: magnera, designmilk

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.