Skip navigation MENU

Langlaufen in Noorwegen

Noorwegen is een wintersportland bij uitstek. In het land ‘waar de Noren op ski’s zijn geboren’ kunnen langlaufliefhebbers zich eindeloos uitleven. Ondanks dat er vaak bij wintersport aan landen zoals Oostenrijk en Duitsland wordt gedacht, heeft Noorwegen prachtige wintersportgebieden. Skiën, sleeën, huskytochten, snowboarden en ook langlaufen zijn in Noorwegen erg populair. Wie tijdens het langlaufen in Noorwegen van prachtige natuurgebieden wil genieten, zit hier goed. De faciliteiten en mogelijkheden voor langlaufen zijn modern en goed verzorgd. Lees hier alles over langlaufen in Noorwegen en een langlaufvakantie!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Noorwegen en langlaufen

Noren en hun ski’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vroeger werden de ski’s gebruikt als handig vervoersmiddel om over de sneeuwvlakten toch je bestemming te bereiken. Vandaag de dag doen veel Noren mee aan skiwedstrijden of gaan ze in het weekend de pistes op als vrijetijdsbesteding. Zelfs het woord ski, dat afstamt van het woord ‘skid’ (gespleten hout) komt uit Noorwegen. De Noren hebben sinds de vorige eeuw hun nationale trots en technieken over de hele wereld verspreid. De vele ski- en wintersportwedstrijden in Noorwegen trekken bezoekers vanuit de hele wereld. Zo worden er in Noorwegen al vanaf de 19e eeuw langlaufwedstrijden gehouden, ver voor het bekend werd als olympische sport.

Langlaufvakantie

Met honderden kilometers aan langlaufloipes raak je in Noorwegen niet snel uitgekeken. De vaak verlichte sporen leiden je naar de mooiste plekjes in de onaangeraakte natuur van Noorwegen. Langlaufen in Noorwegen is mogelijk voor jong en oud, ervaren en onervaren. Zo kun je als je langlaufervaring hebt zelf de mooiste routes en pistes opzoeken, en zelf een verblijf in de omgeving regelen. Wie een geheel verzorgde langlaufvakantie wil, zit ook goed in Noorwegen. Tijdens een all-inclusive of volledig georganiseerde (groeps)reis ben je verzekerd van vervoer, overnachting en de benodigde materialen.

Voor liefhebbers worden er dagtochten of meerdaagse tochten voor langlaufen georganiseerd. Met een groep en een gids ga je op reis door het betoverende landschap van Noorwegen. Verder zijn er loipes voor kinderen, gemiddelde skiërs en voor zeer ervaren sporters.

Aanbiedingen langlaufvakantie Noorwegen

Wil je graag een langlaufvakantie naar Noorwegen boeken? Dat kan! We zetten een aantal actuele aanbiedingen voor je op een rij. Zo kan je ze eenvoudig bekijken en vergelijken. Ontdek wat jouw ideale vakantie naar Noorwegen wordt!

Klimaat in Noorwegen

Noorwegen heeft een relatief mild klimaat, ondanks de hoge ligging van het land. Dit komt door de warmere zeestromen die de temperatuur in Noorwegen beïnvloeden, dat is vooral te merken aan de kust. Verder in het land is van deze zeestromen minder te merken, waardoor het daar, vooral in de winter, een stuk kouder kan zijn. Daardoor valt de neerslag hier in de vorm van ijzel, sneeuw en hagel: een geschikt klimaat voor prachtige langlaufgebieden! In Noorwegen komen drie klimaattypen voor: het koele landklimaat, het hooggebergteklimaat (op hoger gelegen plaatsen) en het toendraklimaat. Het algemene klimaat waar het grootste gedeelte van Noorwegen onder valt wordt wel het ‘subarctische klimaat’ genoemd. Hierdoor zijn de winters lang en erg koud, wat voor een lang wintersportseizoen zorgt. De kortere zomer hebben, vooral in het noorden van Noorwegen, lange dagen, waarbij je in sommige gebieden van de middernachtzon kunt genieten. Langlaufen onder de eindeloze middernachtzon door verlaten, pure natuurgebieden is een droom die uitkomt!

Beste reisperiode

Door de lange, sneeuwzekere winters in Noorwegen kun je voor een groot deel van het jaar langlaufen. Het algemene wintersportseizoen loopt van november tot en met mei: genoeg tijd dus om te langlaufen in Noorwegen.

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Langlaufen in Noorwegen

Met de uitgestrekte loipes door het Noorse landschap kun je op veel plaatsen genieten van een prachtig winteravontuur. Bij de meeste wintersportgebieden kun je uitstekend langlaufen, maar ook bij minder bekende skigebieden of in de bergen kun je je helemaal uitleven. Mooie langlaufgebieden in Noorwegen zijn:

Een indruk krijgen van het langlaufen in Noorwegen? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Noorwegen!

Boek direct jouw ideale reis.