Skip navigation MENU

Fietsen in Noorwegen

Houd je van fietsen? Ben je op zoek naar een nieuwe bestemming voor je volgende fietsvakantie? Ontdek fietsen in Noorwegen! Noorwegen is het land van de fjorden, meren, bergen en prachtige natuur. Kortom; allemaal uitstekende ingrediënten voor een heerlijke fietsvakantie. Of je nu wilt fietsen op de mountainbike, racefiets of stadsfiets; er is voor ieder een geschikte fietsroute in Noorwegen. Op deze pagina geven we je meer informatie over fietsen in Noorwegen. Van tips en advies tot interessante fietsroutes en aanbiedingen voor fietsvakanties.

Fietsvakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Fietsen in Noorwegen

Je kunt eigenlijk in heel Noorwegen ontzettend goed fietsen. Er zijn goed onderhouden fietspaden waar je uren kunt rondfietsen. Noorwegen kent verschillen langeafstandsfietsroutes, de zogenoemde National Fietsroutes. Je keest het goed; langeafstandsfietsroutes. Sommige routes zijn echt ontzettend lang, soms wel 4500 kilometer lang. Gelukkig zijn er ook kortere fietsroutes, zodat iedereen dus kan fietsen in Noorwegen. Zowel de ervaren fietsers als de beginnende fietser zal zich vermaken in Noorwegen.

Fietsroutes

Noorwegen kent verschillende populaire fietsroutes. Allen met verschillende moeilijkheid; dus het ligt erg aan wat voor route je wilt, welke voor jou het meest geschikt is. Wil je graag een vlakke fietstocht of juist een door de bergen met hoogtemeters? Wil je langs de Noorse fjorden fietsen, of juist langs de Noorse steden? We zetten een aantal populaire fietsroutes in Noorwegen voor je op een rij.

Kustroute

De kustroute is een fietstocht van zo’n 4500 kilometer, dit is tevens de langste nationale fietsroute van Noorwegen. De route rijdt helemaal langs de kust van Noorwegen. Je rijdt onder andere langs het indrukwekkende fjordengebied. De route start in Svinesund en rijdt via Kristiansand, Bergen, Trondheim en Noordkaap naar Kikenes.

TIP: Wil je de kustroute gaan rijden? Neem dan af en toe de veerboot, zo voorkom je dat je flinke omwegen moet  maken bij de fjorden. 

Kanaalroute

De Kanaalroute is een fietsroute in het zuiden van Noorwegen. Deze tocht is zo’n 466 kilometer lang en rijdt over heuvelachtig gebied. De kanaalroute loopt van Porsgrunn via het Telemarkkanaal en Dalen naar Stavanger.

Rallarvegen

Rallarvegen is uitgeroepen tot het mooiste fietspad van Noorwegen. En dat is niet onterecht! Tijdens de 82 kilometer durende fietsroute fiets je door prachtige landschappen. De route loopt via het bergplateau bij Hardangervidda via de Bergen spoorlijn via Hallinsgkeid, Myrdal naar Flåm bij de Sognefjord, of naar Voss bij Sognefjord en het Hardangerfjord. Een prachtige route!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Populaire fietsgebieden

Je kunt in heel Noorwegen mooi fietsen. Van Noord Noorwegen tot Zuid Noorwegen en van de Noorse fjorden tot bij de Noorse steden. Populaire fietsgebieden zijn onder andere:

Fietsvakantie Noorwegen

Er zijn verschillende reisorganisaties die een georganiseerde fietsvakantie naar Noorwegen aanbieden. Een georganiseerde reis waarbij alles voor je geregeld wordt. Van vlucht en vervoer naar de start tot bagagevervoer tijdens de fietstocht.

Tip: Bekijk de pagina met reisaanbieders voor alle reisorganisaties.

Tips fietsen in Noorwegen

Voordat je vertrekt zetten we nog een aantal tips rondom fietsen in Noorwegen voor je op een rij.

  • Draag altijd een helm. Het is officieel niet verplicht om een helm te dragen in Noorwegen, maar uiteraard wel erg aan te raden. Of je nu gaat racefietsen, mountainbiken of fietsen op de stadsfiets. Draag altijd een valhelm!
  • Bekijk van tevoren goed de route die je gaat fietsen. Zodat je overzichtelijk hebt hoe vlak of hoeveel hoogtemeters je gaat maken.
  • De Rallarvegen, in het Nederlands Grondwerkersweg is uitgeroepen tot het mooiste fietspad van Noorwegen.
  • Wil je graag met je fiets in de trein? Dat kan. Je kunt hier geen apart kaartje voor kopen, maar moet dit even bij de conducteur aangeven dat je een fiets meeneemt in de trein.
  • Let goed op de verkeersborden. Het komt nog wel eens voor dat er ineens een ‘Verboden voor fietsers’ verkeersbord staat, terwijl je eerder wel gewoon mocht fietsen. Dit komt vooral veel voor bij tunnels. Houd hier rekening mee!

Fietsreis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Fiets in trein en vliegtuig

Wil je je fiets vanuit Nederland meenemen in de trein? Dat kan. Je kunt je fiets bijvoorbeeld meenemen in de trein vanuit Amsterdam naar Kopenhagen. Vervolgens stap je over op de trein naar Göteborg en Oslo. Ook in Noorwegen kan je de fiets meenemen in de trein. Vraag bij de conducteur even om een kaartje voor de fiets. Daarnaast kan je je racefiets of moutainbike ook meenemen in het vliegtuig. Verpak je fiets goed en bekijk de voorwaarden van de vliegmaatschappij waarmee je naar Noorwegen wilt vliegt.

Fiets huren Noorwegen

Er zijn in Noorwegen tal van plekken waar je eenvoudig een fiets kunt huren. Zowel een (elektrische) stadsfiets, mountainbike als een racefiets. Zeker in de grote steden zijn er voldoende plekken waar verhuurpunten zijn. Het is ook mogelijk dat je de fiets al vanuit Nederland huurt. Er zijn verschillende websites waar je je fiets alvast kunt huren, zodat je in Noorwegen kunt fietsen.

Weer & Klimaat

Wanneer kan je het beste fietsen in Noorwegen? Noorwegen kent een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat de winters koud zijn en de zomers mild. In de wintermaanden december, januari en februari kan er flink wat neerslag vallen. Soms zelfs in de vorm van sneeuw en ijzel. Dit in tegenstelling tot de zomermaanden. In de maanden juni, juli en augustus is het weer voor fietsers het aangenaamst. Het wordt dan gemiddeld zo’n 20 graden Celsius met uitschieters naar boven. Qua weer en klimaat is de beste reisperiode voor een fietsvakantie in Noorwegen de zomer!

Enthousiast? Boek direct jouw vakantie naar Noorwegen!

Bekijk populaire reisaanbieders & aanbiedingen.