Skip navigation MENU

Senja in Noorwegen - Sprookjesachtig eiland

Voor de kust van Noord Noorwegen ligt het groene eiland Senja, dat via een brug bij Finnsnes met het vasteland verbonden is. Het eiland is het op twee na grootste van Noorwegen en wordt ook wel ‘Klein Noorwegen’ genoemd, vanwege de afwisselende landschappen die een afspiegeling van het hele land vormen. In de buurt van Senja liggen Tromsø, de Lofoten en de Vesteralen met het bekende eiland Andøya. Senja in Noorwegen wordt door steeds meer mensen ontdekt en is een geliefde vakantiebestemming. De ruige natuur, uitgestrekte bossen, schilderachtige vissersdorpjes en ijsblauwe fjorden maken het eiland tot een van de mooiste eilanden in Noorwegen. De mooie natuur maakt wandelen op Senja tot een populaire activiteit. Ontdek alles wat je moet weten over een vakantie op Senja!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Senja in Noorwegen

Naast ‘Klein Noorwegen’ wordt Senja ook wel Sprookjeseiland genoemd, en dat komt niet alleen door de schitterende natuur. Senja is het eiland van de verhalen, vooral sprookjes over trollen en elfen zijn erg geliefd. De verhalen op het eiland reflecteren het harde bestaan van de inwoners. Hard werken in de landbouw en visserij is de bewoners van Senja in Noorwegen niet vreemd, het maakt een belangrijk deel uit van de lokale traditie. Al eeuwenlang wordt in de visrijke fjorden gevist naar zalm en heilbot, specialiteiten die je ook in de gezellige restaurantjes van Senja terug kunt vinden.

Het betoverende Senja was tot voor kort haast afgesloten van de buitenwereld, waardoor unieke landschappen en kleurrijke vissersdorpjes verborgen bleven. Sinds de verbinding met het vasteland door middel van de brug en veerboten, komt het toerisme voorzichtig op gang. Wie Senja in Noorwegen bezoekt, hoeft dus niet bang te zijn voor enorme groepen mensen. Stille stranden, onaangeraakte natuurgebieden en bossen waar je alleen de bomen hoort ruisen, zijn er in overvloed.

Natuur op Senja

Een van de grootste attracties op Senja in Noorwegen is de pure, weelderige natuur. Spitse, uniek gevormde bergen, groene valleien, enorme meren en bossen van honderden jaren oud zijn hier te bewonderen. Ook de grillige kustlijn van Senja in Noorwegen met haar uitnodigende stranden en ruige rotsen is prachtig om te zien. Mooie plaatsen zijn de bergen van Okshornan, die als scherpe messen naast de kust omhoog wijzen, en Bergsbotn vanwaar je een schitterend uitzicht over het eiland hebt. De vele fjorden van Senja laten natuurliefhebbers versteld staan van hun ongerepte schoonheid. Met name de Ersfjord, Øyfjorden Mefjord, met de berg Breitind, mag je niet overslaan tijdens je vakantie.

Vakantie Senja

Een vakantie naar Senja is nog niet ontzettend populaire; gelukkig zijn er wel al verschillende reisaanbieders die reizen aanbieden. We zetten een aantal populaire vakanties op een rij. Vergelijk de verschillende reizen en ontdek of jouw droomreis naar Senja ertussen zit!

vakantie senja in noorwegen

BBI Travel – Sprookjesachtig Senja & Lofoten

BBI Travel is een reisaanbieder gespecialiseerd in vakanties naar Scandinavië, Ierland, IJsland en Canada. Een bijzondere reisaanbieder die ontzettend mooie reizen aanbiedt. In hun reisaanbod hebben ze onder andere deze sprookjesachtige reis waarbij je Senja en de Lofoten in Noorwegen ontdekt. Tijdens deze 8-daagse vakantie bezoek je onder andere Tromsø, Hurtigruten, Lofoten en Senja. Ontdek deze bijzondere reis en ontdek of dit jouw droomreis naar Noorwegen is.

National tourist route

Senja kent een National Tourist Route: de Nasjonale Turist Veger. Met de Nasjonale Turist Veger weet je zeker dat je tijdens je vakantie de mooiste plekjes van Noorwegen hebt gezien. Deze ‘Nationaal Toeristische Route’ loopt door heel Noorwegen. In totaal zijn er 18 routes, waarvan er een Senja doorkruist. Steile bergen tot in de zee, diepe fjorden, bruisende rivieren en groene bossen wisselen elkaar af langs de National Tourist Route. Onderweg kom je prachtig vormgegeven uitkijkpunten tegen, vanwaar je de mooiste stukken van Senja en Noorwegen kunt overzien. Als je de Nasjonale Turist Veger wandelt, kom je de mooiste verhalen, natuurgebieden en bezienswaardigheden van Senja tegen.

Vakantie naar Senja boeken? Ontdek de aanbiedingen van Voigt Travel!

Bezienswaardigheden

De adembenemende natuur, unieke ligging en sfeervolle dorpjes zorgen voor de mooiste bezienswaardigheden op Senja. Bezienswaardigheden in dit stukje van Noorwegen die je niet mag missen zijn:

  • Husøy. Het kleine eilandje Husøy ligt in het ijzige water van het Øyfjord, in het noorden van Senja. Het gelijknamige dorpje op het eilandje bestaat uit kleurrijke huisjes die verscholen liggen in het groen. Het eiland is met een brug en met de boot te bereiken, een leuk uitstapje tijdens je vakantie. Vooral ’s nachts is Husøy prachtig. De verlichte huisjes steken af tegen de donkere omgeving, die met een beetje geluk wordt opgefleurd door het bijzondere noorderlicht.
  • Hamn. Het vissershaventje Hamn is een van de leukste bezienswaardigheden op Senja in Noorwegen. Het gezellige dorpje is te herkennen aan de houten, donkere huisjes op palen en de vele kajakken die het glasheldere water voor de kust verkennen. De prachtige ligging, de natuur en de mogelijkheden tot vissen, varen, hiken en skiën maken Hamn tot een populaire plaats. Ook bestaat de kans dat je hier walvissen en orka’s spot!
  • Senjatrollet. De Senjatrollet is ’s werelds grootste trol en vind je bij het dorpje Finnsæter op Senja. Het enorme, komische bouwwerk bestaat uit twee trollen en een klein amusementspark. In de trollen, die in het Guinness Book of Records staan, kom je meer te weten over lokale legendes, elfjes, trollen en bosfeeën. Senjatrollet is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.
  • Sør-Senja Museum. Het Sør-Senja Museum ligt in het zuiden van Senja in Noorwegen op het schiereiland Tranøy. In de 19e eeuw was dit een handelspost, nu is het ingericht als visserijmuseum dat meer over de jacht op heilbot vertelt. Ook is er een authentiek winkeltje uit deze tijd te zien, dat net zo is ingericht als 200 jaar geleden. In de buurt is een Duits fort uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken, dat ook deel uitmaakt van het Sør-Senja Museum.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de beste deals & aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Anderdalen Nationaal Park

In het zuiden van Senja in Noorwegen ligt het schitterende Anderdalen Nationaal Park. In dit beschermde natuurgebied vind je moerassen, meren, eeuwenoude bossen en weelderige valleien. Liefhebbers van hiken, bergbeklimmen en kamperen kunnen hier hun hart ophalen. De glinsterende meren Andervatnet, Kvænvatnet en Kapervatnet zijn zeker een bezoekje waard. De spitse bergen, uitgestrekte vlaktes en hoge plateaus boven de fjorden zijn een lust voor het oog. Ook in de winter is Anderdalen Nationaal Park prachtig. Het gebied is dan met een dikke laag sneeuw bedekt en ziet er betoverend uit. Het park is geschikt voor het maken van huttentochten. Er zijn een aantal voorzieningen waar je kunt overnachten, maar je moet wel erg goed voorbereid zijn. Avonturiers kunnen dus meerdere dagen en nachten in het park op ontdekkingstocht gaan: plezier en ontspanning zijn gegarandeerd!

Wandelen op Senja

Je kunt ontzettend goed wandelen op Senja. De indrukwekkende natuur leent zicht uitstekend voor lange wandelingen. Onder andere de National Tourist Route en Anderdalen National Park lenen zicht erg goed om heerlijk te wandelen. Zowel in de winter als in de zomer is Senja in Noorwegen een mooie wandelbestemming. In de winter levert dit winterse taferelen op en zal je veel in de sneeuw kunnen wandelen. Ook de zomermaanden zijn prachtig voor een vakantie in Senja.

Populaire hotels & campings

In de omgeving van Senja zijn ontzettend veel hotels, campings, vakantiehuizen en B&B’s. Allen in verschillende prijsklassen en met verschillende luxe. Van een goedkoop hostel of camping tot luxe resorts. Vergelijk de verschillende hotels op de vergelijkingssites zoals:

Een indruk krijgen van Senja? Bekijk dan het filmpje hieronder. 

Enthousiast? Boek direct een rondreis door Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbieders.