Skip navigation MENU

Jostedalsbreen: Europa's grootste gletsjer

In Zuid Noorwegen ligt de grootste gletsjer van het Europese vasteland: de Jostedalsbreen. Dit enorme ijsplateau hoort door haar prachtige natuur, uitzichten en grillige landschap bij de mooiste gletsjers in Noorwegen. Jostedalsbreen ligt aan de westkust, vlak bij Sognefjord, Breheimen, Reinheimen, Jotunheimen en Flåm. De gletsjer is onderdeel van het Nationaal Park Jostedalsbreen en ligt in de vallei Jostedal, waar het zijn naam aan te danken heeft. De ongerepte natuur, besneeuwde bergtoppen en groene valleien trekken jaarlijks vele bezoekers. Lees hier wat een bezoek aan deze bijzondere gletsjer in Noorwegen te bieden heeft!

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Nationaal Park Jostedalsbreen

Het Nationaal Park Jostedalsbreen is opgericht in 1991 en beslaat zo’n 1310 vierkante kilometer. Meer dan de helft van dit gebied bestaat uit de Jostedalsbreen! De gletsjer is 60 kilometer lang en op sommige plaatsen is het ijs maar liefst 500 meter dik. De hoogste top van Jostedalsbreen is de Lodalskåpa van 2083 meter. Het enorme gletsjerplateau ligt op ongeveer 2000 meter hoogte en heeft verschillende zijarmen die vanaf hier afdalen. Enkele zijarmen zijn Nigardsbreen, Bøyabreen, Kjenndalsbreen, Austerdalsbreen en de bekende Briksdalsbreen.

Het Nationaal Park is in alle seizoenen even betoverend. De prachtige ijssculpturen, indrukwekkende rotsmassa’s en de uitgestrekte, witte hellingen lijken recht uit een sprookje te komen. Ze vormen een mooi contrast met de begroeide hellingen, groene graslanden en weelderige bossen. Op grote hoogte groeien nog bloemen en alpiene vegetatie die Jostedalsbreen een levendig aanzicht geven. Het grillige landschap is door de kracht van de gletsjers nog altijd in beweging. De meren, U-vormige dalen, valleien en ravijnen zijn door de gletsjers in Noorwegen gecreëerd.

Het landschap in Nationaal Park Jostedalsbreen is erg afwisselend. Van ruige natuurgebieden tot bebouwde landbouwgrond: het blijft je verrassen. De traditionele berghutjes, rode boerderijtjes en glinsterende rivieren in het zonlicht geven het landschap nog meer kleur. De bruisende watervallen, woeste rivieren en steile hellingen nodigen uit tot een spannende ontdekkingstocht.

Bezoekerscentra

Tijdens je bezoek aan de gletsjers in Noorwegen kun je terecht bij een van de bezoekerscentra. Jostedalsbreen heeft er drie, verspreid over de regio. Het veel bezochte Breheimsenteret ligt in Luster, Jostedalsbreen Nasjonalparksenter ligt in Stryn en Norsk Bremuseum (Gletsjermuseum) ligt in Fjærland. In de bezoekerscentra leer je meer over de gletsjers in Noorwegen, de lokale geschiedenis en de manier van leven in het park. Vaak zijn er films en tentoonstellingen over de gletsjers te zien. Kijk wel goed naar de openingstijden, want de bezoekerscentra zijn in de wintermaanden gesloten.

Vakantie Jostedalsbreen

Zoals genoemd, Jostedalsbreen is erg populair onder toeristen. Veel reizigers maken er een stop tijdens hun vakantie door Noorwegen. Dit zie je ook terug bij de reisaanbieders. Er zijn verschillende rondreizen en vakanties die langs dit prachtige gebied reizen. Wil je direct een vakantie boeken waarbij je jostedalsbreen kunt ontdekken. Dat kan! We hebben een aantal bijzondere reizen voor je geselecteerd. Zit jouw reis er niet tussen? Bekijk dan de pagina met reisaanbieders en ontdek welke reisorganisaties een vakantie naar Noorwegen aanbieden.

jostedalsbreen noorwegen vakantie

ANWB – Rondreizen inclusief Jostedalsbreen

De ANWB biedt verschillende indrukwekkende reizen naar Jostedalsbreen aan. Allemaal familierondreizen waarbij je het mooie Noorwegen met je hele gezin kunt ontdekken. Bekijk de verschillende aanbiedingen van de ANWB en ontdek de verschillende familierondreizen.

Aanbiedingen bekijken
rondreis noorwegen jostedalsbreen

De Jong Intra – Stryn

De Jong Intra is al ruim 95 jaar een betrouwbare reisaanbieder die geheel verzorgde reizen aanbiedt. Zo ook vakanties naar Jostedalsbreen in Noorwegen. Bekijk het ruime aanbod van De Jong Intra en ontdek welke reis het beste bij je past!

Aanbiedingen bekijken

Gletsjerwandeling

Een van de meest spectaculaire manieren om de gletsjers in Noorwegen te ontdekken is door een gletsjerwandeling! Tijdens je bezoek aan Jostedalsbreen kun je met een gids over de grillig gevormde gletsjers wandelen. In een groep ontdek je de mooiste delen van Jostedalsbreen. Om je heen zie je een prachtig gebeeldhouwde wereld, grijze rotsen op de achtergrond en overal waar je kijkt verre uitzichten. Het indrukwekkende landschap torent hoog boven je uit en laat je soms duizelingwekkende ravijnen zien. De gids weet waar je veilig kunt wandelen en vertelt over de afwisselende omgeving.

Vakantie naar Jostedalsbreen boeken? Aanbiedingen bij De Jong Intra!

Styggevatnet

Het grote gletsjermeer Styggevatnet is een van de bekendste meren bij Jostedalsbreen. Het meer ligt bij de zijarm Austedalsbreen en is verbonden met de rivier Jostedøla. Het diepe, blauwe meer wordt omringd door hoge rotsen, witte ijsformaties en een rotsige kust. Vooral wanneer de zonnestralen Styggevatnet bereiken ben je getuige van een schitterend schouwspel. Onder begeleiding van een gids kan je Styggevatnet met een kajak oversteken, een unieke ervaring! Andere mooie gletsjermeren zijn Lovatnet, Oldevatnet en Nigardsbrevatnet.

Vakantie naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Activiteiten

De gletsjers in Noorwegen vormen de perfecte omgeving voor de spannendste activiteiten. (IJs)vissen, varen over meren, fietsen of meegaan met een gletsjerwandeling: bij Jostedalsbreen kan het allemaal. De gaafste activiteiten bij deze gletsjers in Noorwegen zijn:

  • Blue Ice Cave bezoeken. Bij de Nigardsbreen kun je in de winter een wel heel bijzondere grot bezoeken. De Blue Ice Cave herbergt een magische wereld van sneeuw, ijs en blauwe rotswanden. Het licht dat door de ijswanden naar binnen dringt zet de grot in een blauwe gloed, waardoor je in een andere wereld lijkt te belanden. De Blue Ice Caves zijn met ski’s of sneeuwschoenen te bereiken onder begeleiding van een gids.
  • Josten på langs. Een geliefde activiteit bij Jostedalsbreen is Josten på langs: een ontdekkingstocht op ski’s. Deze tocht van 3 dagen wordt in april en mei georganiseerd. Je ontdekt de besneeuwde bergtoppen, groene valleien en rotsachtige hellingen tijdens deze fantastische hike.
  • Skiën. De met sneeuw bedekte hellingen van de gletsjers in Noorwegen doen het hart van skiliefhebbers sneller kloppen. Van november tot mei (soms langer) is het mogelijk om te skiën bij Jostedalsbreen. De goede sneeuw en prachtige uitzichten maken skiën bij de gletsjers tot een onvergetelijke ervaring.
  • Raften en kajakken. De veelzijdige omgeving en vele waterwegen maken raften en kajakken tot geliefde activiteiten in deze regio. Raft over de spectaculaire rivier Jostedøla, die met vele stroomversnellingen je tocht tot een echte uitdaging maakt. Of kajak tussen de witte ijsrotsen die omhoogrijzen langs het blauwe water van de rustige gletsjermeren. Een echte aanrader tijdens je bezoek aan de gletsjers.

Overnachten

Al het moois van Jostedalsbreen is niet in één dag te ontdekken. Gelukkig zijn er een heel aantal overnachtingsmogelijkheden, geschikt voor elk budget en allerlei type vakanties. Je kunt kiezen voor een kampeervakantie op een van de campings, zodat je de natuur van Jostedalsbreen goed leert kennen. Ook zijn hotels en knusse chaletjes over de regio verspreid. Vergelijk de verschillende hotels in Jostedalsbreen op de vergelijkingssites zoals:

Reis naar Noorwegen boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken


 

photo by: janpjens, Junasun, blaha

Enthousiast? Boek direct een vakantie naar Noorwegen!

Bekijk de beste deals en aanbiedingen.