Skip navigation MENU

Vakantie in Flåm

Midden in het grootse natuurschoon ligt het kleine dorpje Flåm. Het telt zo’n 500 inwoners maar wordt ieder jaar opnieuw door vele toeristen bezocht. Flåm ligt in Zuid Noorwegen, in de buurt van de grote steden Oslo en Bergen. Tijdens een vakantie in Flåm kijk je je ogen uit: indrukwekkende fjorden, klaterende watervallen en groene valleien omgeven het dorpje. Het meest bekende aan Flam is echter de unieke treinrit Flåmsbana, die gekroond is tot een van de mooiste ter wereld.

Vakantie naar Flåm boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Vakantie Flåm in Noorwegen

Flåm is een geliefde vakantiebestemming, dat heeft het kleine dorpje te danken aan haar prachtige omgeving en unieke bezienswaardigheden. In de haven meren cruiseschepen aan met toeristen die dit bijzondere plaatsje willen ontdekken, terwijl rondreizigers met de auto speciaal omrijden om Flåm te kunnen bezoeken. Het bezoeken van Flåm is een echte must tijdens een vakantie in Noorwegen, omdat het geen dorp zoals alle andere is.

Tijdens een vakantie in Flåm kunnen natuurliefhebbers maximaal genieten. De fjorden, watervallen, bergen, valleien en rivieren schilderen voor je ogen een dynamisch landschap. Vissersdorpjes, authentieke boerderijen en Vikingnederzettingen: wanneer je Flåm bezoekt, ontdek je het allemaal.

Rondreis en cruise vakantie

Veel reisaanbieders bieden vakanties naar Flåm aan in de vorm van rondreizen en cruises. We zetten een aantal bijzondere reizen voor je op een rijtje. Bekijk de verschillende rondreizen en cruises en ontdek of jouw droomreis naar Flåm in Noorwegen ertussen zit!

Flåmsbana

De meest populaire attractie in de omgeving van Flåm is Flåmsbana, een unieke spoorlijn. De bouw ervan heeft, mede door de rotsen en grote hoogte, ongeveer 20 jaar gekost. De spoorweg was klaar in 1953 en is 20 kilometer lang, de rit duurt een uurtje. Het antiek ogende treinstel neemt je mee naar de bergtoppen van Noorwegen, terwijl ravijnen, bruisende watervallen en glooiende valleien je omringen. De ruwe bergwanden, oude huisjes en weidse uitzichten maken de Flåmsbana tot een spectaculaire rit!

Reis naar Flåm boeken? Bekijk de populairste aanbieders!

Aanbieders bekijken

Bezienswaardigheden

Wat te doen in Flåm? Ook al is het dorpje Flåm klein, tijdens een vakantie hoef je je geen moment te vervelen. Er zijn talloze bezienswaardigheden en activiteiten te ontdekken, van fjordentochten tot het bezoeken van een Vikingdorp. De mooiste bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Flåm zijn:

  • Flåmselven. De bijzonder visrijke rivier van Flåm wordt Flåmselven genoemd. De woeste rivier is mede door haar watervallen prachtig om te zien. Visliefhebbers kunnen zich hier naar hartenlust uitleven: zalm is hier in overvloed. Voor vissers is het ‘Salmon Center’ in Laerdal ook een echte aanrader.
  • Rallarvegen. Wie van fietsen houdt, moet zeker een tochtje maken op de Rallarvegen. Deze populaire fietsroute is een van de mooiste in Noorwegen. Je komt langs schitterende natuurgebieden: onvergetelijke uitzichten zijn gegarandeerd!
  • Fjordenexcursie. Een fjordenexcursie is de ideale manier om het natuurschoon van Noorwegen te ontdekken. Met een boot bevaar je de bekende fjorden en aanschouw je met eigen ogen de beschermde Unesco landschappen.
  • Kajakken en varen. Als je de fjorden en kust van Noorwegen zelfstandig wil ontdekken, is kajakken of een bootje huren een goede oplossing. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en hoe lang je ergens blijft, ideaal!
  • Tour langs (Viking)dorpjes. In de omgeving van Flåm worden allerlei excursies naar authentieke (vissers)dorpjes georganiseerd, zo ook naar Vikingdorp Njardarheimr. Hier leer je de Vikingen beter kennen en ervaar je hoe ze hun leven op het vasteland doorbrachten. Ook de plaatsjes Vik en Osterlo zijn de moeite waard. In nabijgelegen dorpjes zijn vaak zeer oude staafkerken te bewonderen, een aanrader voor fans van architectuur en geschiedenis.

Vakantie naar Flåm boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Eten en drinken

Tijdens een vakantie in Flåm zul je zeker niet van honger of dorst omkomen. De Noorse keuken komt hier volledig tot zijn recht door de verse ingrediënten die in de rijke omgeving te vinden zijn. In de restaurantjes van Flåm worden veelal traditionele gerechten geserveerd, waarin zalm, wild, kaas en bosvruchten goed vertegenwoordigd zijn. Ook voor uitstekende bieren kun je in deze regio terecht. Een favoriet biertje dat lokaal gebrouwen wordt is Ægir. Dit bier valt bij de meeste Noren én toeristen goed in de smaak.

Natuur

Een bezoek aan Flåm en het ontdekken van de Noorse natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het dorpje ligt op de Aurlandfjord, een uitloper van de bekende Sognefjord, de diepste ter wereld. In de uitgestrekte omgeving is aan fjorden geen gebrek. Je vindt hier ook de Nœrøyfjord en Geirangerfjord, beiden onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. In de omgeving zijn veel uitkijkpunten gemaakt, zodat je optimaal kunt genieten van het betoverende uitzicht. Een bekend uitzichtpunt is Stegastein bij het Aurlandfjord.

De rijke natuur in Zuid Noorwegen heeft naast fjorden nog meer te bieden. Zo ligt hier de Kjosfossen waterval met een hoogteverschil van 225 meter. Hier stopt ook de trein, zodat je het bulderende water en de groene natuur goed in je op kunt nemen. ’s Avonds kun je in de omgeving genieten van kleurrijke zonsop- en zonsondergangen, en met een beetje geluk spot je ook het bijzondere noorderlicht.

Populaire hotels

In de omgeving van Flåm zijn een heel aantal mooie en gezellige hotels. Er is voor ieder wat wils. Van goedkope hotels tot luxe en duurdere hotels. Vergelijk de verschillende hotels in Flåm op de vergelijkingssites zoals:

 

photo by: Geuzinge, denisbin, Goldberger

Enthousiast? Boek direct jouw vakantie naar Flåm!

Bekijk de beste reisaanbieders en aanbiedingen.